Noi urme ale masacrelor naziste, descoperite în Germania

23 03. 2019, 09:06
În ultimele zile ale lui martie 1945, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, naziştii au ucis 208 muncitori forţaţi polonezi şi ruşi. Recent, o echipă de arheologi, finanţată de Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL), a căutat urmele acestui masacru în trei zone rurale din apropierea oraşelor Warstein, Suttrop şi Eversberg. În 8 martie au anunţat că au descoperit  400 de artefacte, iar majoritatea proveneau din Valea Langenbach, în apropiere de Warstein, unde 60 de femei, 10 bărbaţi şi un copil au fost duşi în pădure, sub pretextul mutării într-un alt lagăr de muncă, şi împuşcaţi, potrivit Live Science

Cartuşele gloanţelor găsite împrăştiate prin pădure demonstrează că unele dintre vctime au încercat să fugă. Multe dintre artefacte sunt obiecte personale care au fost îngropate împreună  cu victimele, precum o carte de rugăciuni poloneză, un dicţionar, butoni şi mărgele colorate, dar şi pantofi.

Tactici similare au fost folosite şi pe un câmp din apropiere de  Eversberg, unde arheologii au descoperit alte artefacte. Aici, germanii au folosit grenade pentru a crea o groapă uriaşă în pământ, unde au împuşcat alţi 79 de prizonieri muncitori, precum şi un copil. În apropiere de Suttrop, muncitorii străini au fost forţaţi să sape şanţuri, unde 57 dintre ei au fost îngropaţi.
Gropile celor ucişi în apropiere de Suttrop / Credit foto: National Archives and Records Administration, Washington
 
Naziştii au încercat să acopere crimele pe care le-au făcut în aceste zone. Câteva săptămâni mai târziu, trupele americane au eliberat regiunea şi la Suttrop i-au forţat pe nemţii din oraş să dezgroape cadavrele victimelor soldaţilor nazişti, pentru a fi îngropate în cimitire. Investigaţii similare au avut loc în Eversberg şi Warstein. Până în prezent, doar 14 dintre victimele ucise atunci au fost identificate după nume.