Home » Istorie » Israelienii şi nazişti cumpărau măşti de gaze de la acelaşi producător

Israelienii şi nazişti cumpărau măşti de gaze de la acelaşi producător

Israelienii şi nazişti cumpărau măşti de gaze de la acelaşi producător
Publicat: 28.08.2016
Una dintre marile ironii ale vieţii a fost descoperită recent.

Guvernul israelian a cumpărat măşti de gaze şi filtre din a şasea zi de război, în 1967, de la compania germană Drager şi Auer (acum deţinută de compania americană MSA).

Ironia se află în faptul că aceiaşi companie oferea echipament de protecţie, în special măşti de gaz, soldaţilor din armata germană care lucrau în camerele de gazare ale lagărelor naziste din Al Doilea Război Mondial. Echipamentul îi proteja pe soldaţi  de gazul toxic pe bază de cianuri denumit Zyklon B, care era utilizat în camerele de gazare şi care a ucis milioane de oameni.

Peste zeci de ani, Guvernul israelian a distribuit sute de măşti către populaţie când au apărut temerile legate de atacurile chimice. Acestea au avut loc în 1991 când Saddam Hussein ameninţa că va utiliza arme chimice, urmate de frica unui atac chimic de către Siria în 2013.

În 2014 a fost oprită distribuirea măştilor, pericolul din partea Siriei diminuându-se.

Compania germană şi deţinătorul american au încercat să infirme zvonurile despre implicarea lor. Unul dintre purtătorii de cuvânf a declarat ,,Firma americană MSA nu a furnizat echipament germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fabrica Auergesellschaft a fost achiziţionată în 1958 la mult timp după ce fabrica a încetat să furnizeze măşti de gaz pentru armata germană”.

Sursa: War History Online

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase