Home » Istorie » Societăţile complexe au dus la apariţia zeilor mânioşi

Societăţile complexe au dus la apariţia zeilor mânioşi

Societăţile complexe au dus la apariţia zeilor mânioşi
Publicat: 30.03.2019
Dumnezeu, aşa cum este ilustrat în Vechiul Testament, poate părea de multe ori mânios. Şi nu este singurul, forţe supranaturale care pedepsesc răul (şi nu numai) au un rol central în multe religii de astăzi. Dar care a apărut prima: societatea complexă sau credinţa într-un zeu care pedepseşte?

Un nou studiu sugerează că formarea societăţilor complexe a fost prima, iar credinţele în astfel de zei au ajutat la unirea oamenilor sub o putere comună, scrie Live Science.

În ultimele milenii, religiile au folosit forţele supranaturale în scop moralizator şi de stabilire a ordinii. Spre exemplu, Ra, zeul egiptean al Soarelui, judeca soarta oamenilor în viaţa-de-apoi după cât de bine spuneau codul lui Maat (sau ceea ce este bine/adevărat).

Conceptul de judecată a unei forţe divine a ajutat oamenii din societăţile mari să coopereze, conform ipotezei cercetătorilor. Alte studii au arătat că zeii moralizatori precedă societăţile complexe, iar altele opusul. Acestea au avut în comun limitarea la un anumit spaţiu geografic.

În noul studiu, Patrick Savage, antropolog la Keio University din Kanagawa, Japonia şi colegii săi au căutat să depăşească această limitare folosind Seshat: Global History Databank, o bază de date despre istoria globală de la sfârşitul perioadei paleolitice până la Revoluţia Industrială.

Savanţii au analizat relaţia dintre complexitatea socială şi zei moralizatori în 414 societăţi din ultimii 10.000 de ani din 30 de regiuni de pe toată planeta. S-au examinat 51 de măsuri de complexitate socială, precum dimensiunea celei mai mari aşezări şi prezenţa unui cod formal de legi şi patru măsuri ale impunerii legilor de forţele supranaturale.

Credinţa în zei moralizatori duce de obicei la creşterea în complexitate socială, după apariţia civilizaţiilor cu populaţii de mai mult de un milion de oameni.

„A fost frapant să observăm cât de consecvent este modul în care fenomenul apare odată cu atingerea nivelului de un milion de oameni. Prima dată, apar societăţile mari, apoi vin şi aceste credinţe”, a precizat Savage. „Studiul nostru sugerează că religia joacă un rol funcţional în istoria lumii, ajutând la stabilizarea societăţilor şi la cooperarea între oameni. În societăţile foarte mici, precum cele de vânători-culegători, toţi oamenii se cunosc cu toţi, iar fiecare îl supraveghează pe altul pentru a fi sigur că se comportă bine. Societăţile mai mari sunt mai anonime, astfel că nu ştii în cine poţi avea încredere”, a adăugat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ieşirea din ”matrix”, o nouă religie?! Un hacker celebru susţine că trăim într-o simulare din care vrea să scape

Conform unui nou studiu, persoanele religioase sunt mai fericite decât cele care nu au religie

Legătura stranie dintre vikingi şi zeii lor

Persoanele religioase trăiesc mai mult, conform unui nou studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase