Home » Istorie » Cele mai vechi urme că oamenii au gătit datează de acum 120.000 ani

Cele mai vechi urme că oamenii au gătit datează de acum 120.000 ani

Cele mai vechi urme că oamenii au gătit datează de acum 120.000 ani
Publicat: 26.05.2019
O descoperire din peşterile râului Klasies din Africa de Sud sugerează că oamenii foloseau focul pentru a prepara hrana începând cu 120.000 de ani în urmă.

O serie de descoperiri din peşterile râului Klasies din Africa de Sud a scos la lumină fragmente carbonizate a unor plante care au fost consumate de către speciile moderne de oameni, conform Science Daily

Într-un studiu recent, publicat în ultimul număr al revistei de specialitate Journal of Human Evolution, oferă dovezi arheologice pentru susţinerea teoriei conform căreia duplicarea genelor care ne permit să procesăm amidonul reprezintă o adaptare evolutivă la o transformare a dietei. Această transformare presupune o creştere semnificativă a consumului de alimente cu un conţinut de amidon. „Este foarte interesant! Dovezile genetice şi biologice care sugerau că primii oameni moderni consumau alimente cu amidon, dar lipseau cercetările care să dovedească asta”, explică dr. Cynthia Larbery, autoarea principală a studiului şi profesor al Departamentului de Arheologie al Universităţii Cambridge.

„Rezultatele noastre arată că rămăşiţele carbonizate identificate sugerează că oamenii foloseau tuberculii şi rădăcinile în dieta lor între 120.000 şi 65.000 ani”, explică dr. Larbery. Ea mai explică că deşi oamenii au început să folosească noi tehnici de a vâna şi au folosit tehnici mai bune de fabricare a uneltelor de piatră, ei au continuat să mănânce rădăcini şi tuberculi.

Profesorul Sarah Wurz de la Departamentul de Geografie, Arheologie şi Studii de Mediu de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, şi şefa lucrărilor de excavaţie, este de părere că dovezile găsite în situl arheologic conduc spre concluzia că primele fiinţe umane morderne aveau parte de o dietă echilibrată, fiind capabili să folosească mediul înconjurător pentru a face rost de hrană şi chiar plante medicinale.

„Dieta cu amidon nu e un fenomen care a apărut odată cu dezvoltarea agriculturii, ci odată cu apariţia oamenilor”, adaugă dr. Cyntia Larbey. Pe continentul african agricultura a început să fie practicată în urmă cu 10.000 de ani. În urmă cu 120.000 de ani, oamenii din Africa erau organizaţi în grupuri mici.

Profesorul Wurz argumentează că fosilele găsite în sistemul de peşteri ale râului Klasies aparţineu unor oameni care seamănă anatomic cu noi, dar care erau mai robuşti.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase