Home » Istorie » Expoziţie inedită de jucării la Muzeul Naţional de Istorie a României

Expoziţie inedită de jucării la Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat: 29.05.2019
„Dintre mii de jucării”, o expoziţie alcătuită din circa 500 de piese, se deschide joi la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), se arată într-un comunicat transmis Descopera.ro.

În apropierea Zilei Internaţionale a Copilului, Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Asociaţia Muzeul, deschide expoziţia „Dintre mii de jucării…”, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, Bucureşti.

„O mulţime de jucării, peste 15.000, fabricate în România şi în alte ţări în ultima sută şi ceva de ani, au fost adunate de-a lungul anilor de membrii Asociaţiei Muzeul Jucăriilor. Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet”, precizează sursa citată mai sus.

În cea mai mare parte, jucăriile au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani, iar organizatorii s-au declarat convinşi că, pe lângă bucuria pe care o vor provoca celor mai mici vizitatori ai muzeului, vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor şi bunicilor acestora.   

Dintre miile de jucării organizatorii au selectat circa 500 de piese din colecţia asociaţiei, cele mai vechi datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar cele mai noi din deceniul al nouălea al secolului trecut. Păpuşi, maşinuţe, avioane, trenuleţe, personaje celebre din desene animate, jocuri, biciclete, trotinete, machete vor putea fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie a României între 30 mai – 1 iulie 2019, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Jucăriile din perioada interbelică erau în mare parte aduse din ţări cu tradiţie în acest domeniu, mai ales din statul german, şi o parte dintre acestea se găsesc în expoziţia MNIR. Multe, însă au fost realizate în România, aşa cum sunt cele produse de „Arădeanca”, cea mai mare fabrică de jucării din ţara noastră în perioada postbelică

Expoziţia este însoţită de o colecţie de reproduceri ale unor fotografii cu copii şi jucăriile acestora din ultima sută de ani, aparţinând Asociaţiei Muzeul Jucăriilor.

În cadrul expoziţiei au fost instalate mai multe table de scris, pe care vizitatorii, mai mari sau mai mici, vor putea să îşi exprime, cu cretă colorată, impresiile dar şi talentul artistic.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase