Home » Istorie » Răsturnare de situaţie! Manuscrisul lui Voynich nu a fost decriptat, iar limba proto-romanică nu există

Răsturnare de situaţie! Manuscrisul lui Voynich nu a fost decriptat, iar limba proto-romanică nu există

Răsturnare de situaţie! Manuscrisul lui Voynich nu a fost decriptat, iar limba proto-romanică nu există
Publicat: 24.05.2019
Celebrul manuscris Voynich, vechi de mai bine de 500 de ani, nu a fost decriptat, iar articolul ştiinţific care anunţa acest lucru, apărut săptămâna trecută, a fost retractat.

Manuscrisul lui Voynich , care conţine o serie de texte şi ilustraţii (în special cu plante), a intrigat în ultimii mai bine de 100 de ani o serie de specialişti, de la criptografi, la lingvişti şi programatori IT. Manuscrisul a ajuns în atenţia publică în anul 1912, când a fost cumpărat de către Wilfrid Michael Voynich, un comerciant de cărţi şi anticar din Polonia. Datarea cu radiocarbon a stabilit că manuscrisul ar fi fost redactat la jumătatea secolului al XV-lea, dar nimic mai mult. Până acum nimeni nu a reuşit să afle în ce limbă a fost scris şi ce semnifică acesta. Inclusiv celebrul informatician britanic Alan Turing, care a ajutat la descifrarea mesajelor secrete transmise de nazişti cu ajutorul celebrei maşini „Enigma”, a fost interesat de decriptarea lui, însă nu a reuşit acest lucru.

La începutul săptămânii trecute, dr. Gerard Cheshire, cercetător asociat la Universitatea din Bristol (Marea Britanie), a publicat pe site-ul universităţii un articol, preluat apoi de către presa de specialitate internaţională, în care afirma că a reuşit să descifreze în numai două săptămâni limbajul folosit în manuscrisul lui Voynich. Potrivit acestuia, manuscrisul ar fi fost scris într-o limbă intitulată proto-romanică, fiind singurul exemplu înregistrat al existenţei acestei limbi, de către măicuţele dominicane, pentru a-şi arăta respectul faţă de Maria de Castilia, o mătuşă a Caterinei de Aragon.

Articolul a stârnit imediat reacţii asupra veridicităţii lui, iar după „ce au fost exprimate preocupări referitoare la validitatea cercetării”, în special din partea unor oameni de ştiinţă din domeniul lingvisticii şi studiilor medievale, conducerea Universităţii din Bristol a decis retragerea lui de pe site.

Potrivit Lisei Fagin Davis, paleograf şi expertă în codicologie din SUA, limba proto-romanică nu există.

„Am încercat, în urmă cu câţiva ani, să reproduc rezultatele lui Cheshire legate de manuscrisul Voynich deoarece, iniţial, am fost intrigată. Când aplici însă substituţia sa în litere latine, iar apoi încerci să traduci rezultatul, nu ai altă opţiune decât să fii subiectiv. Este un nonsens, metodologia se destramă. Odată ce fundaţia s-a prăbuşit, tot ce s-a construit pe ea, inclusiv lucrarea publicată, se prăbuşeşte”, a afirmat aceasta, potrivit The Telegraph

Reprezentanţii Universităţii din Bristol au precizat că dr. Gerard Cheshire a efectuat singur cercetarea manuscrisului lui Voynich şi că instituţia în cauză nu este asociată cu acest studiu.

„Luăm în considerare extrem de serios astfel de îngrijorări şi, în consecinţă, am retras articolul referitor la această cercetare de pe site-ul nostru pentru a căuta validare suplimentară şi a permite discuţii suplimentare atât intern, cât şi cu revista implicată”, au afirmat reprezentanţii Universităţii din Bristol.

Manuscrisul lui Voynich se află în biblioteca Universităţii Yale din Statele Unite în categoria cărţilor şi manuscriselor rare. 

Citeşte şi:

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase