Home » Istorie » Culturile din S-E Asiei au practicat deformarea craniilor în urmă cu 12.000 de ani

Culturile din S-E Asiei au practicat deformarea craniilor în urmă cu 12.000 de ani

Culturile din S-E Asiei au practicat deformarea craniilor în urmă cu 12.000 de ani
Publicat: 10.07.2019
Descoperirea unor noi fosile extinde arealul geografic al acestei practici în afara Europei şi a Asiei Centrale.

Deformarea craniilor este o practică cu rădăcini adânci. Fosilele descoperite de către arheologi sugerează că, în urmă cu 13.000 -10.00 de ani, oamenii practicau deformarea craniilor în Asia. Dovezile arheologice plasează practici asemănătoare şi în cele două Americi în urmă cu 8.000 de ani. Unele teorii controversate sugerează date chiar şi mai îndepărtate, ajungând în urmă cu 45.000 de ani, notează Science News.

În mod obişnuit, aceste deformări ale craniului începeau în perioada copilăriei, atunci când oasele craniului sunt mai uşor de modelat cu ajutorul unor materiale şi a unor suprafeţe tari. Arheologii şi antropologii care au studiat practica au concluzionat că acestă practică era folosită pentru a semnala statutul social al unui individ.

„Este prea devreme să afirmăm că primele deformări intenţionate ale craniului au avut loc în Asia de Est sau au apărut în mod independent în mai multe culturi de pe glob”, explică Qian Wang, paleoantropolog şi profesor al Universităţii Texas. 

Excavaţiile din situl Houtaomuga, care au avut loc între 2011 şi 2015 au scos la iveală o serie de schelete ale căror cranii au suferit deformări. Datarea cu carbon-14 a arătat că unul dintre acestea avea o vechime de peste 12.000.

Teoria conform căreia deformarea craniilor rerezenta o formă de semnalare a statusului a fost confirmată de către craniile descoperite la Houtaomuga. Arheologii au descoperit alături de un copil de 3 ani o colecţie de vase din ceramică, precum şi o multitudine de alte artefacte. Înmormântarea cu o cantitate mare de bunuri sugerează că defunctul aparţinea unei familii înstărite, care ocupa o poziţie superioară pe scara socială.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase