Home » Istorie » 7 locuri care care ar putea deveni ”Cea de a opta minune a lumii”

7 locuri care care ar putea deveni ”Cea de a opta minune a lumii”

Publicat: 14.09.2019
Cele şapte minuni ale lumii antice sunt foarte aproape de ceea ce am numi în prezent un ghid turistic, cuprinzând o listă de edificii care impresionau prin mărimea şi grandoarea lor.

Cele şapte minuni ale lumii antice reprezintă un etalon cultural, alcătuind în opinia unora primul ghid turistic. Această listă este compusă din Grădinile suspendate ale Semiramidei, templul zeiţei Artemis, Statuia lui Zeus din Olympia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos, Farul din Alexandria şi Marea Piramidă din Giza, singura minune care a supraviţuit până astăzi.

De-a lungul timpului, dezastrele naturale şi diferitele evenimente istorice au făcut ca doar o singură minune să supravieţuiască, dar, relatările celor care le-au vizitat au făcut ca acestă listă să rămână în istorie şi să devină un reper pentru întreaga lume, nu doar spaţiul geografic accesibil europenilor antici. History a compilat o listă cu alte „minuni” care ar putea să devină cea de a opta minune a lumii.

1. Terasele alb-roz de pe malul lacului Rotomahana

Aceaste terase se află în Noua Zeelandă şi s-au diferenţiat prin coloritul neobişnuit al cuarţului din care erau formate. În cel de al optulea deceniu al secolului XIX, terasele  de pe malul lacului Rotomahana au reprezentat o atracţie turistică importantă, asta atrăgându-i numele de „cea de a opta minune a lumii”.

În 1886, terasele au fost „pierdute” din cauza unei erupţii vulcanice, locaţia lor sau chiar suupravieţuirea lor reprezentând un motiv de adânci controverse în comunitatea ştiinţifică. În 2017, un grup de cercetători susţinea că terasele au supravieţuit, fiind acoperite de cenuşa vulcanică şi de aluviuni. Ei au fost contrzişi de către alt grup care susţinea că o porţiune a acestora a fost distrusă de erupţia vulcanică şi partea care a supravieţuit se află pe fundul lacului Rotomahana, unde nu le poate vede nimeni.

2. Armata de teracotă 

 

Descoperită în anul 1974, în provincia Shanxi din China, Armata de Teracotă face parte din mausoleul primului împărat chinez, Qin Shi Huang, fiind construită pentru a-l însoţi în moarte.

Credit foto: Pixabay

Mausolueul a fost inclus în Lista Patrimoniului Cultural al UNESCO datorită mărimii, dar, mai important, detaliilor folosite în construirea acestuia. Experţii care au anlizat soldaţii au observat că acestora le-au fost date trăsături faciale care să îi individualizeze. 

3. Terasele de orez din Banaue, Filipine

 

În urmă cu mai bine de 2.000 de ani, populaţia Ifugao a creat unul dintre cele mai mari şi impresionante sisteme de terase pentru creşterea orezului. Acestea se întind pe o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi.

Credit foto: Pixabay

Mărimea şi efortul enorm depus în construirea acestor terase i-au determinat pe reporterii americani de la „New York Times” să le numească „cea de a opta minune a lumii” în anul 1979.

În anul 1995, o parte din terasele de orez au fost incluse în patrimoniul UNESCO, pentru ca în anii 2000 să înceapă o serie de lucrări de conservare a acestora în vederea promovării unui turism sustenabil în zonă.

4. Borobudur, Indonezia

 

Borobudur este un templu budist din Java, Indonezia, construit în timpul dinastiei Shailendra. O explozie vulcanică din jurul anului 1000 al erei noastre a îngropat edificiul în cenuşă. Acest templu seamănă cu o piramidă având trei nivele, fiecare corespunzând unui nivel cosmologic al mitologiei budiste.

Credit foto: Pixabay

La începutul secolului trecut a fost redescoperit, primele lucrări de restaurare având loc între 1907 şi 1911. În 1970, UNESCO a intervenit şi au fost demarate noi lucrări de restaurare, acestea fiind terminate în anul 1983.

5. Angkor Wat, Cambodgia

 

Imperiul Khmer a construit în secolul XII un oraş care să îi servească drept capitală, istoricii descriu acest oraş ca fiind un monument. 

Credit foto: Pixabay

La început, Angkor Wat a servit drept templu hindus, dar schimbarea religiei dominante în regiune a condus la transformarea acestuia în templu budist, în prezent acesta este unul dintre mai importante al Cambogiei.

În anul 2007, a ajuns pe o listă de 21 de candidate finale pentru o listă modernă de alte şapte minuni ale lumii, un concurs organizat de către organizaţia New7Wonders Foundation din Elveţia.

6. Fortăreaţa Laferrière, Haiti

Această fortăreaţă a fost contruită în Munţii Bonnet a L’Eveque din Haiti, construcţia fiind începută după revoluţia localnicilor împotriva colonizatorilor europeni, fiind proiectată pentru a servi drept punct strategic în posibilitatea în care francezii ar fi revenit pe insulă.

Începându cu secolul XX, fortăreaţa a devenit un punct de atracţie turistică important pentru insula Haiti, făcând parte din Parcul de Istorie Naţională şi chiar parte a patrimoniului UNESCO în anul 1982.

7. Barajul Aswan, Egipt

Credit foto: 123RF

Acest baraj este cel mai mare baraj construit pe teritoriul Egiptului, fiind ridicat în apropierea primei cataracte a fluviului Nil. În momentul inaugurării, liderul sovietic Nikita Hruşciov l-a descris ca fiind cea de a opta minune a lumii.

Egiptenii au construit barajul Aswan în parteneriat cu URSS, scopul fiind de a controla inundaţiile care fertilizează şi irigă terenurile din jurul fluviului. Pentru o perioadă, autorităţile egiptene au raportat chiar o creştere a suprafeţelor fertile, totuşi, rapoarte mai recente arată că acesta a fost doar un succes temporar.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase