Home » Istorie » 10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea

10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea

10 invenţii din timpul dinastiei Han care au schimbat lumea
Publicat: 06.10.2019
Dinastia Han a fost cea de a doua dinastie a Chinei, împăraţii acesteia domnind între anii 206 înaintea erei noastre şi 220 era noastră.

Perioada dinastiei Han care a condus China de-a lungul a patru secole, între  anii 206 înaintea erei noastre şi 220 era noastră, a adus ceea ce este considerată „Epoca de Aur” a civilizaţiei chineze. Domnia primului împărat al dinastiei, Liu Bang, a marcat o perioadă de înflorire culturală şi de dezvoltare tehnologică şi culturală ale cărei invenţii au schimbat cursul istoriei chineze şi chiar a întregii istorii universale. History a compilat o listă cu 10 astfel de invenţii.

1. Hârtia

În prezent, nu ne-am putea imagina viaţa fără hârtie şi produsele derivate realizate din acest material. Una dintre cele mai importante invenţii care au fost realizate în timpul dinastiei Han este hârtia. Deşi primele urme de hârtie ar putea să dateze din perioada 140- 87 înaintea erei noastre, Cai Lun, un enuc al curţii dinastiei Han, este creditat cu crearea primelor foi de hârtie de calitate în anul 105 era noastră. 

Cai Lun a realizat un amestec din scoarţă de copac, cânepă, zdrenţe de in şi fragmente din plase de pescuit pe care le-a tratat cu leşie, care a transformat amestecul în fibre fine.

Dr. Robin D. S. Yates explică că, în ciuda inivaţiei lui Cai Lun, documentele oficiale au continuat să fie scrise pe plăcuţe de bambus şi abia odată cu schimbarea dinastiei hârtia a început să fie folosită în administraţia imperială.

2. Podurile suspendate

În timpul dinastiei Han au apărut primele poduri suspendate, acestea fiind inspirate de către podurile din frânghii folosite pentru a traversa diferite cursuri de apă. În jurul anului 90 al erei noastre, inginerii chinezi reuşeau deja să construiască variante mai sofisticate ale podurilor cu ajutorul scândurilor de lemn.

3. Forajul la adâncime

Muncitorii din minele de sare ale dinastiei Han au fost primii care au construit  sonde şi care au folosit burghie de fier pentru a ajunge la apa cu sare, ajungând chiar la o adâncime de aproape un kilometru jumătate. Aceşti mineri foloseau un sistem de tuburi pentru a aduce la suprafaţă saramura şi conform lui Robert Temple, autorul cărţii „The Genius of China”, aceste inovaţii pot fi considerate baza exploatării petrolului şi gazelor naturale din prezent.

4. Roaba

Într-un articol din anul 1994, publicat jurnalul Technology and Culture, M. J. T. Lewis argumentează că în jurul anului 100 înaintea erei noastre inginerii dinastiei Han au inventat roaba, un instrument care permite transportarea unor greutăţi mari fără a pune presiune suplimentară pe braţele unei persoane.

5. Seismograful

Astronomul, matematicianul şi seismologul chinez Zhang Heng a creat primul seismograf în anul 132 al erei noastre. Principiul de funcţionare al acestui dispozitiv este extrem de simplu: în cazul unui seism undele de şoc dislocă un pendul care eliberează o bilă din gura unui dragon pentru a indica direcţia cutremurului. Prima dată când dispozitivul a fost prezentat curţii imperiale, nimeni din audienţă nu a sesizat vibraţiile cutremurului, dar, la câteva zile, autorităţile dintr-o localitate aflată la peste 600 de kilometri de capitală au raportat producerea unui seism.

6. Furnalul

Fierarii din dinastia Han au reuşit în jurul anului 200 înaintea erei noastre să creeze primul furnal care reuşea să pompeze aer în minereul de fer pentru a obţine fontă, după cum explică istoricul Donald B. Wager, specializat în istoria tehnologiei chineze.

7. Cheia ajustabilă

Robert Temple explică în cartea sa că, în primul secol înaintea erei noastre, meşteşugarii chinezi foloseau o unealtă asemănătoare cheii ajustabile moderne. Deşi există diferenţe între modul în care cele două unele sunt proiectate, funcţiile acestora sunt, în linii mari, asemănătoare. Trebuie făcută precizarea că iniţial această unealtă a meşteşugarilor chinezi era folosită pentru a măsura.

8. Plugul cu cormană

În cartea „The Technology of Ancient China”, Robert Greenburger explică faptul că ţăranii chinezi foloseau plugurile de fier pentru a ara începând cu secolul VI înaintea erei noastre. Totuşi, un inventator din perioada dinastiei Han este cel care a creat „kuan”, ceea ce în România am numi cormană, o bucată de metal care deplasează în lateral şi mărunţeşte brazdele de pământ.

9. Scara pentru călărie

Un inventator al dinastiei Han este responsabil pentru această invenţie care revoluţionat, dacă putem spune aşa, modul în care oamenii călăresc. Această invenţie, care s-a extins în întreaga lume, este cea care le-a permis cavalerilor europeni să călărească în armurile lor fără pericolul răsturnării.

10. Cârma pentru navigaţie

Yongxiang Lu, inginer şi cercetător specializat în istoria tehnologiei, explică faptul că, în primul secol al erei noastre, în timpul dinastiei Han, a fost inventată cârma pentru navigaţie. Această invenţie a facilitat un control mai precis al navelor, reprezend o inovaţie extrem de importantă pentru transportul pe apă. Robert Temple explică în cartea sa faptul că a fost nevoie de mai bine de o mie de ani ca această inovaţie să ajungă în Europa.

Citeşte şi:

Originile cuvântului ”China” derivă din dinastia Qin. Iată 20 de aspecte mai puţin cunoscute despre Republica Populară Chineză

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase