Home » Istorie » Bucăţi din cetatea antică Tomis, aruncate pe câmp. Arheolog: S-au distrus mărturii din istoria Constanţei

Bucăţi din cetatea antică Tomis, aruncate pe câmp. Arheolog: S-au distrus mărturii din istoria Constanţei

Bucăţi din cetatea antică Tomis, aruncate pe câmp. Arheolog: S-au distrus mărturii din istoria Constanţei
Publicat: 28.01.2020
Tone de pământ pline cu piese arheologice au fost excavate din cetatea Tomis şi aruncate pe un câmp, la marginea Constanţei, fără ca vreun arheolog să supravegheze lucrările. Arheologul Octavian Mitroi a declarat că sunt piese importante, din perioada elenistică, romană şi romano-bizantină.

În pământul depozitat la marginea oraşului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la faţa locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat, luni, presei, că piesele găsite în pământul excavat şi aruncate pe câmp sunt extrem de importante, din perioada elenistică, romană şi romano-bizantină şi că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanţei.

„Văd că avem un unguentariu de epocă romană, secolele II-III, e posibil chiar IV. Este şi ceramică elenistică. Ieri (duminică – n.r.), când am fost, am găsit şi un femur uman, este posibil să fi fost un mormânt. Într-adevăr, mă surprinde câtă ceramică elenistică este aici. Răul este făcut în sensul că acum nu este fezabil să iei la mână, la cernut, atâtea tone de pământ. Dar, într-adevăr, aici este mai mult decât ceea ce am găsit noi ieri (duminică – n.r.). Fragmentele astea sunt din secolele III-II î.H. Cel mai probabil provin dintr-un mormânt, din zona de necropole, din afara cetăţii. Noi ne-am deplasat în zonă pe baza informaţiilor primite din partea societăţii civile cu privire la locul unde ar fi fost depozitat pământul de acolo. Acesta este singurul loc unde pământul se vede că este depus recent“, a declarat arheologul Octavian Mitroi, potyrivit Mediafax.

Acesta a spus că a înaintat un raport către Direcţia Judeţeană de Cultură, în urma descoperirilor făcute în pământul aruncat la marginea oraşului.

„A fost întocmit şi înaintat un raport cu privire la intervenţia noastră, a arheologilor, din acest loc, şi acum… Eu nu pot să vă spun de ce nu s-a prevăzut supraveghere arheologică, dar ştiu că nu este normal să se continue acele lucrări de construcţie fără un contract de supraveghere şi fără prezenţa unui arheolog care să stea după utilaje. Trebuie să vedem care vor fi urmările acestui referat care a fost întocmit“, a adăugat Octavian Mitroi.

Acesta spune că este bine că povestea a fost făcută publică şi a depăşit graniţele Constanţei, pentru că aşa a ajuns informaţia şi la comunitatea arheologilor din ţară.

„Este bine că povestea a depăşit graniţele Constanţei în urma intervenţiei societăţii civile, s-a aflat şi la Bucureşti, comunitatea arheologilor din România a aflat, a luat act. Acum dacă toată lumea ar fi stat acasă nu mai găseam asta. Nu avem de-a face cu nişte simple cioburi, avem material care trebuia recuperat în cadrul unor cercetări făcute după metodele noastre. Dar cel mai mult mă pune pe gânduri apariţia materialului de epocă elenistică care indică probabilitatea distrugerii unor morminte. Pe noi ne interesează ca arheologi dobândirea de informaţii, nu simpla recuperare de elemente din vechime. Ne interesează ceea ce noi numim contextul descoperirii. În felul acesta putem data complet. Se poate spune că s-au distrus mărturii din istoria Constanţei. Mă refer la săpăturile făcute acum, fără arheolog”.

Zeci de constănţeni au făcut, vineri, un lanţ uman în jurul unor vestigii antice din centrul oraşului, în semn de protest faţă de construirea unui bloc cu patru etaje deasupra unor vestigii ale cetăţii Tomis.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase