Home » Istorie » Descoperirea a peste 600 de sticle de bere din perioada victoriană oferă informaţii inedite

Descoperirea a peste 600 de sticle de bere din perioada victoriană oferă informaţii inedite

Descoperirea a peste 600 de sticle de bere din perioada victoriană oferă informaţii inedite
Publicat: 02.04.2020
Descoperirea a fost făcută în ruinele unui han din Leeds, Anglia.

În luna februarie a acestui an, arheologii au descoperit peste 600 de sticle de bere din perioada victoriană în ruinele hanului Scarborough Castle din  Leeds, Anglia. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că respectivele sticle au fost depozitate în pivniţa respectivului han la finalul secolului XIX, notează The History Blog.

„Această săpătură ne oferă o mare oportunitate de a descoperi o parte din oraşul Leeds din perioada victoriană. Rezultatele de până acum oferă o perspectivă reală asupra vieţii zilnice a foştilor rezidenţi din Leeds în această perioadă”, explică David Williams, arheolog.

Analiza sticlelor a relevat faptul că acestea au fost umplute cu bere de ghimbir; mare parte dintre dintre aceste sticle purtau etichete care indicau că producătorul lor a fost E. Richardson, dar şi o serie de alţi producători locali din Leeds. Două dintre sticle erau intacte, astfel că oamenii de ştiinţă au putut să stabiliează faptul că conţinutul lor de alcool se ridica doar până la 3%.

Din nefericire, berea din cele două sticle conţinea şi o cantitate mare de plumb: 0,13 mg/litru. pentru comparaţie, recomandările OMS spun că un conţinut de 0,10 mg/litru ridică riscuri minime pentru copii. Cel mai probabil, contaminarea cu plumb a berii s-a datorat ţevilor din plumb cu care aceasta era transportată, ceea ce înseamnă că membrii acelei comunităţi erau expuşi în mod continuu la plumb.

Trebuie notat faptul că berea de ghimbir din secolul XIX era diferită faţă de băuturile care sunt vândute în prezent sub acelaşi nume. Expertţii explică faptul că în acea perioadă nivelul de alcool putea să ajungă până la 11%, diferenţa faţă de alte sortimente de bere fiind reprezentată de către folosirea ghimbirului şi a zahărului în procesul de fabricaţie. Succesul de care această bere s-a bucurat în acea perioadă se datorează sticlelor folosite pentru transport, asemănătoare cu cele descoperite în Leeds şi care permiteau transportarea pe distanţe mari şi conservarea pe perioade extinse.

Citeşte şi:

Care este cea mai tare bere creată vreodată?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase