Home » Istorie » Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân

Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân

Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân
Sursa foto: Youtube Israel Antiquities Authority
Publicat: 25.05.2020

Arheologii din Israel au descoperit o monedă rară bătută în urmă cu 1.900 de ani, atunci când evreii s-au revoltat împotriva ocupării de către Imperiul Roman, a anunțat Autoritatea Antichităților din Israel (IAA).

Moneda de bronz este atât de rară încât din cele 22.000 de monede găsite în timpul excavărilor arheologice în Orașul Vechi din Ierusalim, doar patru sunt din timpul revoltei, cunoscută drept revolta lui Bar Kohba.

Pe o parte a monedei apar struguri și inscripția „anul doi de libertate a Israelului”, iar pe cealaltă parte apare un palmier cu „Ierusalim”. Astfel, aceasta este singura monedă cunoscută din timpul revoltei care poartă numele de „Ierusalim”, a mai transmis IAA, potrivit LiveScience.

Tensiunile erau mari între evrei și romani

Atunci când revolta a început în 132 e.n., Ierusalimul era o colonie romană. Tensiunile erau mari între evrei și romani, conduși de împăratul Hadrian. Acesta plănuia să transforme orașul în Aelia Capitolina, un oraș roman dedicat zeului Jupiter.

Sursa: YouTube

Liderul revoltei, Simon bar Kosiba, era poreclit Bar Kokhba, sau „fiul stelei”. Numele sugerează astfel că era considerat mesia.

Bar Kokhba s-a comportat drept un rege al iudeilor și lider militar. Acesta a început apoi să emită monede, precum și cea descoperită recent în Parcul Arheologic William Davidson.

Așadar, cum a ajuns această monedă în Ierusalim?

„E posibil ca un soldat roman să fi găsit moneda în timpul unei bătălii și să o aducă drept suvenir în una dintre taberele din Ierusalim”, au spus arheologii.

În ciuda eforturilor, rebelii Bar Kokhba nu au reușit să treacă de barierele Ierusalimului antic. Bar Kokhba a fost ucis, iar revolta în sine a durat aproape cinci ani.

După ce romanii au distrus revolta, aceștia au dezlănțuit o domnie a terorii asupra evreilor din Iudeea. Romanii i-au expulzat pe evrei acolo, iar pe unii i-au vândut ca sclavi. Atât de mulți prizonieri au fost vânduți încât prețul unui sclav ar fi fost într-un timp similar cu cel al unui cal.

„Ierusalim a fost într-adevăr transformat într-un oraș păgân, cu o statuie a lui Hadrian și probabil un templu pentru Jupiter. Evreilor li s-a interzis să intre”, a scris Raymond Scheindlin, profesor emerit al literaturii mediavale ebraice.

Chiar și așa, Bar Kokhba a devenit un erou, potrivit IAA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost descoperită cea mai veche inscripţie care include numele Ierusalim

Comori rare antice care poartă nume biblice au fost descoperite în Ierusalim

O aşezare mai veche decât piramidele egiptene, descoperită în apropierea Ierusalimului. Are o importanţă şi o valoare uriaşă

O amuletă veche de 1.000 de ani a fost descoperită sub o parcare din Ierusalim

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase