Home » Istorie » Isaac Newton a gândit un medicament bizar împotriva ciumei, iar acum rețeta este scoasă la licitație

Isaac Newton a gândit un medicament bizar împotriva ciumei, iar acum rețeta este scoasă la licitație

Isaac Newton a gândit un medicament bizar împotriva ciumei, iar acum rețeta este scoasă la licitație
Credit foto: Profimedia
Publicat: 10.06.2020

Rețeta unui medicament bizar împotriva ciumei, gândit de Newton, este scoasă la licitație.

Isaac Newton era de părere că un medicament care folosea corpul unei broaște ar putea trata ciuma.

Sir Isaac Newton a intrat în istorie pentru contribuția sa în domeniul fizicii, legile mișcării propuse de către acesta dominând dezbaterile științifice de-a lungul a mai multor secole, chiar și în prezent. Munca acestuia nu s-a concentrat mereu asupra fizicii și, după cum explică istoricii și biografii săi, acesta a avut și preocupări care astăzi nu se încadrează în ceea ce am numi știință.

Mai exact, Newton a fost interesat de alchimie, încercând să facă o piatră filozofală și, după cum arată o serie de documente scrise de el, care acum sunt scoase la licitație, chiar și de tratarea ciumei, notează Live Science.

Un remediu pe bază de broaște

Cei care sunt familiari cu viața Newton știu că acesta și-a scris unele dintre cele mai importante teze în perioada ciumei bubonice. După cum arată aceste documente, în această perioadă și-a găsit timp să propună un medicament cel puțin bizar: pastilele din broască.

Rețeta, scrisă de către Newton în anul 1667, implică atârnarea unei broaște într-un șemineu și colectarea „vomei” acesteia. Urmând ca „pământul cu diferite insecte care a fost colectat să fie amestecat cu rămășițele broaștei și modelat în amulete care să fie amplasate deasupra zonelor afectate de pe corp. În acest fel „otrava” care duce la apariția ciumei ar fi fost îndepărtată din corp.

În mod evident, acest tratament nu este eficient împotriva ciumei și, abia în anul 1894, cercetătorul Alexandre Yersin a descoperit bacteria aflată la baza epidemiilor de ciumă. În timp, oamenii de știință au reușit să creeze antibiotice și alte medicamente care să-i trateze pe cei bolnavi de ciumă.

Experții în scrierile lui Newton explică faptul că, spre deosebire de legile mișcări, însemnările despre ciumă nu reprezintă produsul propriilor sale experimente. Cercetătorii explică faptul că acestea reprezintă o interpretare a unui tratat despre ciumă semnat de către Jan Baptist Van Helmont, un medic din Olanda.

Manuscrise scoase la licitație

Însemnările lui Newton despre ciumă au fost scoase la licitație, la pachet cu alte documente scrise de acesta în anul 1936, totuși, paginile cu tratamentul au fost descoperite recent. Prețul de pornire pentru această rețetă este de 65.000 de dolari.

Citește și:

Ocupaţiile mai puţin obişnuite ale lui Newton. Ce făcea acesta cu cei care falsificau bani

Cât de adevărată este povestea mărului care a căzut în capul lui Isaac Newton?

Cinci lucruri pe care nu le ştiai despre Isaac Newton

După 400 de ani, un manuscris al lui Newton a ieşit la iveală. Conţine reţeta ingredientului cheie pe care mulţi l-au căutat pentru obţinerea tinereţii VEŞNICE- FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase