Home » Istorie » Povestea celor trei tiare din Familia Regală a României

Povestea celor trei tiare din Familia Regală a României

Povestea celor trei tiare din Familia Regală a României
Tiarele purtate de Regina Elisabeta, Regina Maria și MJ Margareta
Publicat: 13.06.2020

Dincolo de frumusețea lor, de valoarea lor pur estetică și de piață, bijuteriile au o multitudine de semnificații și sunt purtătoarele unor mesaje influențate de cutume, de protocol, de propaganda vizuală, precum și de imaginea simbol a persoanei care le poartă. În plus, bijuteriile oferite pe tot parcursul vieții unei suverane constituie un itinerar al descendenței sale și, în același timp, un cod al puterii în proximitatea căreia se situa regina.

GALERIE FOTO

O parte dintre bijuteriile unei regine sunt primite ca moștenire de familie, la botez, aniversări, unele sunt oferite în cadrul ritualului „corbeille de mariage” (cadouri de căsătorie trimise de logodnic viitoarei soții), altele provin din diferite solemnități sau sunt daruri oferite pur și simplu de-a lungul vieții.

Istoricul și criticul literar Simona Preda a analizat trei tiare – primele două dintre ele pierdute, se presupune, odată cu tezaurul, iar una încă prezentă în cadrul Familiei Regale din România.

Tiara purtată de Regina Elisabeta

„Prima este tiara realizată de bijutierul Massin – cu perle și diamante – și a fost primită de regina Elisabeta de la doamnele de onoare în momentul căsătoriei cu Regele Carol”, afirmă Simona Preda, lector al Fundației Calea Victoriei unde susține cursul online Istoria bijuteriilor regale. Elisabeta – care apare în fotografii cu această tiară pe cap – i-o dăruiește la rândul său principesei Maria, viitoarea regină, care de asemenea, este surprinsă în imaginile epocii purtând-o.

Tiara Romanovilor, moștenită de regina Maria

Tiara cu anouri – o piesă cu 22 de diamante mari, evaluată în anul 1900 la peste 500 000 de franci – a fost primită de regina Maria în dar de la mama sa, Marea Ducesă Maria Alexandrovna, care la rândul său, o moștenise din familia Romanovilor.

Tiara purtată de Regina Maria

În perioada 1896-1915, regina Maria apare în fotografii cu această tiară pe cap. Din păcate, tiara cu anouri are aceeași soartă ca și tiara Massin cu perle – ambele dispărând din imagini și consemnările postbelice, chestiune care înclină către posibilitatea trimiterii ei la Moscova în anul 1916, odată cu tezaurul.

Tiara Reginei-Mamă Elena, moștenită de MJ Margareta

O tiară care încă mai există în Familia regală a României este tiara cu diamante și motive grecești pe care a purtat-o (inclusiv în ziua căsătoriei) Regina-Mamă Elena. Tiara – o bijuterie rusească, ce a aparținut inițial Romanovilor – a fost moștenită de Marea Ducesă Victoria Melita, sora reginei Maria.

Tiara purtată de Regina-Mamă Elena

După căderea imperiului rus și revoluția bolșevică, Victoria Melita îi vinde tiara reginei Maria, care o oferă nurorii sale, pe atunci principesa Elena. Tiara cu motive grecești este una dintre puținele bijuterii care mai există acum în Familia Regală a României.

A mai fost purtată de Anna de Bourbon Parma în ziua căsătoriei (1948), precum și de principesa Maria la nunta sa în 1995. În prezent tiara este purtată de MJ Margareta, Custodele Coroanei, atunci când reprezintă Casa Regală din România.

Vă recomandăm să citiți și:

Palatul Cotroceni. De peste 300 de ani reşedinţă pentru domnitori şi regi, sediu pentru preşedinţii României şi locul unde s-au luat mari decizii pentru ţară. Regina Maria şi-a pus cea mai mare amprentă asupra lui

Cum a trecut regina Maria peste poruncile ferme ale Regelui Carol I şi mai târziu a refuzat favorul lui Hitler

Elisabeta de România, portretul unei regine-scriitoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase