Home » Istorie » Top 10 povești incredibile despre nașterea Egiptului antic

Top 10 povești incredibile despre nașterea Egiptului antic

Publicat: 08.09.2020

Aspecte clare despre începutul Egiptului pot fi găsite doar pe fragmente incomplete și cavouri erodate de trecerea timpului, însă ceea ce știm dezvăluie o poveste incredibilă.

10. Nașterea deșertului Sahara

În urmă cu 8.000 de ani, Sahara era un pământ fertil și înverzit. Însă, influențele gravitaționale ale Sistemului Solar au schimbat înclinarea Pământului cu un grad, astfel declanșând o „inundație” de raze de soare asupra regiunii Sahara. Aproape instantaneu, locul a devenit un deșert arzător, care a continuat să se extindă și să lase în urmă doar recolte uscate, alungând fermierii din calea sa.

9. Regele Scorpion

Informații despre viața Regelui Scorpion sunt descoperiri arheologice rare. O sculptură în piată care îi poartă numele ar putea fi cea mai veche scriere din existența umană. Arheologii au descoperit un cap de buzdugan care ar fi aparținut Regelui Scorpion. Totodată, arheologii au mai găsit ceea ce mulți consideră a fi cavoul lui în Abydos, care conținea relicve cu cele mai vechi scrieri ale Egiptului. Însă, nu vom ști cu certitudine niciodată, pentru că vânătorii de comori au jefuit mormântul în urmă cu mult timp.

8. Regele care a inventat luxul

Sub conducerea lui Menes, Egiptul a trăit în pace și în opulență. Istoricul roman Diodorus Siculus susținea că Menes este cel care a inventat conceptul de lux. După 62 de ani de prosperitate însă, Menes a suferit o moarte violentă când a fost mâncat de viu de un hipopotam.

7. Cel mai vechi mister al Egiptului

Semnificația numelui Menes este „cel care îndură”. Adevărata identitate a lui Menes este unul dintre cele mai mari mistere din istoria Egiptului. Teoria cea mai răspândită este că era, de fapt, Narmer, primul rege documentat al Primei Dinastii egiptene sau succesorul său Hor-Aha, sau chiar amândoi. Hor-Aha ar fi putut să fie Menes pentru că există multe hieroglife care asociază cele două nume. Totuși, arheologii au descoperit Paleta lui Narmer, o sculptură în piatră care face multe aluzii vagi la faptul că Narmer ar fi fost Menes.

6. Mumiile

Înainte de 3500 î.Hr., egiptenii își îngropau morții în morminte superficiale. Uscăciunea nisipului, căldura zilelor și temperaturile scăzute din timpul nopților, precum și lipsa aerului din morminte, deshidratau corpurile, astfel că erau conservate în mod natural. Egiptenii antici au început să creadă că sufletul se întoarce la corp după moarte, dar dacă sufletul nu recunoaște corpul din cauza descompunerii, acesta se pierde. Astfel, au început să ajute procesul natural de conservare prin deshidratarea corpului cu lumina soarelui sau foc.

5. Mastaba

Convingerile religioase și obsesia cu viața de apoi au înflorit sub domnia lui Hor-Aha. Tipul de cavou pe care și l-a construit pe el însuși era numit „mastaba”, o structură care arăta precum nivelul inferior al unei piramide. Era o clădire rectangulară, cu acoperișul plat, de obicei construită din piatră sau cărămizi uscate la soare.

4. Prima femeie conducător

Atunci când soțul reginei Merneith din Prima Dinastie egipteană a murit în jurul 2990 î.Hr., fiul ei Den a devenit rege. Însă, Den era prea tânăr pentru a conduce, așa că Merneith a condus în rol de regent, devenind astfel prima feme conducător din istoria documentată. Totuși, durata domniei lui Merneith este necunoscută.

3. Femei libere

Deși femeile din Egiptul antic trebuia să aibă grijă de casă, nu existau restricții care le interziceau femeilor să aibă un stil de viață independent. Orice femeie care alegea o carieră primea o plată pentru munca sa. Femeile aveau grijă de ferme sau afaceri, munceau pe câmp sau ca dădace sau țesătoare, potrivit List Verse.

De asemenea, abilitatea unei femei de a da naștere unui copil era considerate mult mai importantă decât virginitatea sa, așa că avea voie să se mărite sau să divorțeze de mai multe ori. Totodată, oamenii celibatari aveau voie să întrețină relații sexuale înainte de căsătorie.

2. Dinastia Întunecată

Puține se știu despre a II-a dinastie egipteană pentru că fie documentele de la acea vreme nu erau actualizate cum trebuie, fie nu au fost găsite sau au fost distruse. Însă, documentele care există dezvăluie o perioadă haotică și neobișnuită în istoria Egiptului. În mod tradițional, regii se aliniau cu Horus, zeul care devenise regele întregului Egipt. Însă, un rege s-a aliat cu Seth, zeul deșertului și al haosului.

1. Imhotep

A III-a dinastie a început cu regele Djoser în 2670 î.Hr., a căruit domnie pașnică a permis construirea multor monumente. Un om de rând numit Imhotep a ajuns cel mai de încredere consilier al regelui. Imhotep este unul dintre cei mai deștepți oameni din istoria omenirii. Totodată, a fost medic și arhitect. A fost autorul unor documente medicale care conțineau leacuri și intervenții chirurgicale, precum și informații despre anatomie și boli.

Imhotep a fost primul arhitect care a venit cu ideea folosirii coloanelor de susținere pentru clădiri, precum și omul care a proiectat prima piramidă.

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Acum poţi vizita mormântul unei regine din Egiptul Antic în mod virtual

Cine ar fi fost, de fapt, forțele care au „invadat” Egiptul în urmă cu 3.600 de ani

10 lucruri despre Egiptul Antic pe care toţi ar trebui să le ştie

Enigmatica evoluţie a ”Jocului Morţii” din Egiptul Antic, dezvăluită

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase