Rămășițe misterioase ale unui palat „magnific” din epoca biblică, descoperite în Israel

09 09. 2020, 09:18

Arheologii din Israel au descoperit părți din coloane elaborate ce ar fi făcut parte dintr-un palat regal construit în Ierusalim în perioada Primului Templu.

GALERIE FOTO

Capitelurile, care formează partea de sus a coloanelor, au fost descoperite împreună cu alte artefacte în timpul unor săpături făcute în zona de promenadă Armon Hanatziv din Ierusalim. Descoperirile datează din perioada Primului Templu (960 – 586 î.e.n.), potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA).

„Aceste artefacte din piatră sunt realizate din calcar moale, cu sculpturi decorative, și printre ele se află capiteluri de diferite mărimi în stilul arhitectural denumit „proto-eolian”, una dintre cele mai semnificative caracteristici de pe clădirile regale din perioada Primului Templu și unul dintre simbolurile vizuale ale perioadei”, a anunțat IAA citată de Fox News.

Datorită importanței acestui motiv artistic, un simbol care reprezintă Regatele lui Iuda și Israel, Banca Israelului l-a ales ca imagine pentru a împodobi moneda de 5 shekalim.

Yaakov Billig, arheolog șef al Autorității pentru Antichități din Israel, crede că structura, care a fost descrisă ca „magnifică”, a fost construită probabil în perioada regilor biblici Ezechia și Iosia. Situl ar fi putut fi parte din eforturile de reconstrucție ale regelui Ezechia în urma asediului asirian al Ierusalimului din 701 î.Hr.

Misterioasa ascundere a capitelurilor palatului regal

În timpul săpăturilor conduse de Yaakov Billig, au fost descoperite trei capiteluri din piatră, de dimensiuni medii, precum și părți din ramele somptuoase ale ferestrelor.

În mod neobișnuit, două dintre cele trei capiteluri au fost găsite stivuite unul peste celălat. „În acest moment este greu să spunem cine a ascuns capitelurile în modul în care au fost descoperite și de ce a făcut-o, dar nu există nicio îndoială că acesta este unul dintre misterele acestui sit unic, la care vom încerca să oferim o explicație”, a declarat Billig.

Descoperirea a stârnit speculații conform cărora clădirea ar fi putut să aparțină cândva unuia dintre regii lui Iuda sau unei familii importante din vechiul Ierusalim.

Experții cred că restul clădirii a fost probabil distrus în timpul distrugerii babiloniene a Ierusalimului în 586 î.Hr.

Israelul continuă să dezvăluie noi aspecte ale istoriei sale bogate. Recent, o fortăreață veche de 3.200 de ani a fost descoperită în sudul Israelului.

Într-un proiect separat desfășurat în deșertul Negev, a fost descoperită o fabrică antică de săpun.

Vă recomandăm să citiți și:

Un tezaur de monede de aur descoperit în Israel

O companie israeliană lucrează la cea mai scumpă mască din lume. Cât va costa

O nouă descoperire impresionantă făcută de arheologii israelieni: un sceptru canaanit

Cercetătorii israelieni au crescut curmali din seminţe de pe vremea lui Iisus