Home » Istorie » Reconstrucția facială a unei mumii dezvăluie un detaliu interesant despre portretul acesteia

Reconstrucția facială a unei mumii dezvăluie un detaliu interesant despre portretul acesteia

Reconstrucția facială a unei mumii dezvăluie un detaliu interesant despre portretul acesteia
Cercetătorii explică faptul că artistul a ales să „îmbătrânească” persoana pictată cu trei-patru ani. Credit foto: PLOS One
Publicat: 25.09.2020

Cercetătorii explică faptul că artistul a ales să „îmbătrânească” persoana pictată cu trei-patru ani.

GALERIE FOTO

Mumiile reprezintă o parte importantă a civilizației Egiptului Antic, la fel ca în cazul altor activități umane și această practică funerară a trecut printr-o serie de transformări de-a lungul secolelor. O astfel de transformare a apărut între secolele I și III ale eri noastre odată cu schimburile culturale cu lumea greco-romană. Oamenii de știință explică faptul că în această perioadă mumiilor li se adăuga și un portret.

Descoperirea a tot mai multe astfel de mumii i-a determinat pe oamenii de știință să afle dacă și în ce măsură aceste portrete erau fidele persoanelor după care erau create. Pentru a afla, o echipă de oameni de știință din Austria și Germania a scanat corpul unui băiețel despre care se crede că a murit din cauza unei pneumonii și a creat o reconstrucție digitală 3D a feței sale. Rezultatele arată că portretul a fost destul de exact, cu excepția unui aspect, artistul l-a făcut pe băiat să pară mai în vârstă decât cu trei sau chiar patru ani, notează Live Science.

Portretul prezintă trăsături ceva mai „vechi”, care ar fi putut fi rezultatul unei convenții artistice din acea vreme”, cercetătorul principal al studiului, Andreas Nerlich, directorul Institutului de patologie al Clinicii Academice din München-Bogenhausen din Germania. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că un singur portret nu poate fi folosit pentur a explica practicile funerare și stilul artistic al unei perioade.

Mumiile perioadei greco-romane

Din cele aproximativ 1.000 de portrete ale mumiilor recuperate din Egiptul, doar aproximativ 100 sunt încă atașate de mumie. Pentru acest proiect, primul de acest fel care compară portretul cu reconstrucția sa facială, cercetătorii au ales mumia unui băiat care a fost găsită în anii 1880 într-un cimitir aproape de piramida Hawara, la sud-vest de Cairo. Cercetătorii explică faptul că această mumie datează între 50 înaintea erei noastre și anul 100 era noastră și este acum găzduit la Muzeul Egiptean din München.

Echipa CT a scanat mumia astfel încât să poată crea o imagine digitală 3D a corpului băiatului. Scanarea computerizată a dezvăluit că creierul băiatului și unele dintre organele sale abdominale au fost îndepărtate, o practică obișnuită în timpul mumificării în Egiptul antic. Dezvoltarea oaselor și a dinților a dezvăluit vârsta băiatului la moartea sa. De asemenea, această procedura  dus la descoperirea unei cauze probabile a morții, pneumonia, pe baza urmelor de „țesut pulmonar condensat”.

Pentru a reconstitui grosimea adecvată a pielii, cercetătorii s-au bazat pe standarde luate de la copii moderni cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani. O mare parte a feței recreate s-a bazat pe forma craniului și a dinților, în timp ce pielea băiatului și culoarea părului și stilul de păr au fost bazate pe pictură, explică cercetătorii.

Reconstrucția feței a fost „foarte asemănătoare” cu portretul, deoarece dimensiunile frunții până la linia ochilor, iar distanța de la nas la gură „au fost exact aceleași între portret și reconstrucție”, au scris cercetătorii în studiu. „Cu toate acestea, au existat diferențe între lățimea podului nazal și dimensiunea deschiderii gurii, ambele fiind mai subțiri și„ înguste ”în portret decât reconstrucția virtuală.” Cele două sunt atât de similare, încât portretul trebuie să fi fost realizat cu puțin timp înainte sau după moartea sa băiatului.

Studiul a fost publicat în PLOS One.

Citește și:

Reconstrucţia facială a unui om care trăia acum 9500 de ani. Cum arăta acesta

Portretul unui luptător din epoca de bronz a fost reconstituit

Cum a fost modelată faţa ta de pumnii primiţi în figură de strămoşii tăi? O nouă descoperire inedită despre corpul uman

Acesta este chipul unuia dintre cei mai importanţi conducători mayaşi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase