Rămășițele unui monstru marin, găsite în deșertul Atacama din Chile

30 09. 2020, 19:00

O echipă de arheologi și paleontologi a excavat rămășițe ale unor prădători din Jurasic care se aseamănau cu balenele ucigașe din prezent. Descoperirea a fost făcută în cel mai arid loc din lume, Deșertul Atacama din Chile.

Pliosaurii au fost niște reptile marine care au trăit acum aproximativ 160 de milioane de ani și care aveau o mușcătură mai puternică decât celebrul Tyrannosaurus rex, care teroriza uscatul, au precizat cercetătorii Universității din Chile care au descoperit rămășițele lor. Fosilele sunt a doua cea mai veche dovadă a acestei specii în emisfera sudică.

Imensul deșert Atacama din Chile, cândva o zonă scufundată în mare parte sub Oceanul Pacific, este acum un peisaj selenar cu nisip și piatră în care ploaia poate să nu cadă chiar și ani de zile. Această zonă a fost însă stăpânită de pliosaurii, reptile marine cu craniu mare, fața alungită precum un crocodil, gâtul scurt, dinții amenințători și un corp hidrodinamic, notează Reuters.

GALERIE FOTO

Considerați adevărați monștri marini, pliosaurii se foloseau de patru membre pentru a înota și se hrâneau în special cu ichthyosauri, dar și cu alte creaturi din specia lor.

Asemănători cu balenele ucigașe

În două situri din bazinul râului Loa, lângă orașul minier Calama, oamenii de știință au găsit fragmente de maxilar, dinți și membre ale acestor creaturi „similare din punct de vedere ecologic” cu balenele ucigașe din prezent.

Descoperirea îi va ajuta pe cercetători să umple unul dintre golurile evoluției speciilor, a spus Rodrigo Otero, paleontolog al Universității din Chile, care a condus cercetarea.

Fosila completă de pliosaur, a cărei excavare a început în 2017, va măsura probabil între șase – șapte metri. Craniul are o lungime de aproximativ un metru, iar fiecare dinte măsoară în jur de opt până la 10 centimetri.

Studiul despre această descoperire a fost publicat în Journal of South American Earth Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

Fiorosul animal marin ce l-a detronat pe Tyrannosaurus rex a primit un nume oficial

Secretele monstrului marin sunt dezvaluite

De ce este Deşertul Atacama atât de special?

”Dragonul de fier”, pterozaurul care vâna peştii din râurile şi lacurile din Cretacic