Prima pagină D:News

Secretele monstrului marin sunt dezvaluite

Redactia Descopera.ro | 12.23.2010 | ● Vizualizări: 210
Secretele monstrului marin sunt dezvaluite     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cele mai mari secrete ale colosalului monstru marin descoperit recent de oamenii de stiinta sunt dezvaluite cu ajutorul celui mai puternic scanner din Marea Britanie. Prin intermediul razelor X, cercetatorii au reusit crearea unei imagini 3D realista a ferocelui pradator, numit pliosaur, care teroriza oceanele lumii, in urma cu 150 de milioane de ani.

Craniul lung de 2,4 metri al stapanului absolut al oceanelor a fost recent descoperit pe coastele Marii Britanii si apartine, cel mai probabil, celui mai mare pliosaur care a trait vreodata. Pliosaurii au fost reptile acvatice perfecte: colosi marini imbatabili, care masurau nu mai putin de 16 metri. Pliosaurii au fost o subspecie a plesiosaurilor, un grup de reptile acvatice gigantice care au fost stapanii marilor, in aceeasi perioada in care dinozaurii dominau Pamantul. Pliosaurii aveau gaturi scurte si capete cu aspect crocodilian care contineau niste falci extrem de puternice dotate cu dinti ascutiti precum un pumnal. Folosindu-se de patru membre pentru a inota, pliosaurii se hraneau in special cu ichthyosauri, dar si cu alte creaturi din specia plesiosaurilor.

Profesorul Ian Sinclair de la Universitatea Southampton se numara printre cei care au construit scannerul CT - cel mai puternic aparat de acest fel din Marea Britanie. Cu ajutorul acestuia, cercetatorii spera sa obtina imaginea adevarata a monstrului marii, dar si sa descopere noi date despre el. De exemplu, pe baza scanarii structurii interne a fosilei, profesorul Sinclair trage concluzia ca pliosaurul avea o muscatura atat de puternica incat putea despica, fara probleme, un autoturism in doua! Tot prin intermediul scanarii, paleontologii vor sa se lamureasca daca pliosaurul colosal este unul obisnuit sau au de a face cu o specie cu totul noua - diferenta dintre aceasta fosila si celelalte identificate pana acum este semnificativa.