Home » Istorie » Ce președinți americani au fost bolnavi în timpul mandatului?

Ce președinți americani au fost bolnavi în timpul mandatului?

Publicat: 08.10.2020

Funcția de președinte ale SUA se dovedește a fi supusă unui risc continuu, adesea aceasta ducând și la îmbolnăvirea sau agravarea bolilor existente.

Diferitele boli pot afecta capacitatea președintelui SUA de a-și îndeplini atribuțiile, iar asta poate reprezenta o problemă semnificativă pentru întreg aparatul de stat, așa cum putem vedea chiar în aceste zile, odată cu diagnosticul de COVID-19 primit de către președintele Donald Trump și Prima Doamnă, Melania Trump.

Părinții Fondatori au anticipat necesitatea unei linii de succesiune, iar Constituția SUA spune că vicepreședintele devine președinte interimar în cazul în care cel ales moare, demisionează sau se află în imposibilitatea de a-și duce la îndeplinire îndatoririle. Textul constituțional a omis detalii importante în această direcție, inclusiv cine are puterea de a declara președintele incapabil să își continue activitatea, când și cum președintele ar trebui să revină în funcție și dacă vicepreședintele ar trebui să continue ca președinte pentru restul mandatului sau până când va ales un înlocuitor.

Asasinarea lui John F. Kennedy a fost cea care a determinat Congresul să adopte amendamentul 25, stabilind un protocol clar pentru ceea ce se întâmplă dacă președintele sau vicepreședintele demisionează, devine incapacitat , invalid sau moare. De-a lungul istoriei sale, SUA a mai avut o serie de președinți care s-au îmbolnăvit sau ale căror boli s-au înrăutățit în timpul mandatului, iar History a creat o listă cu aceștia.

8. George Washington

La două luni de la preluarea primului mandat, Washington a suferit o intervenție chirurgicală pentru o tumoare care i-a impus să se odihnească pe partea dreaptă timp de șase săptămâni. În cel de-al doilea an de mandat, Washington a supraviețuit unei crize de gripă care i-a amenințat auzul și vederea, determinându-l să scrie: „Am avut deja, în mai puțin de un an, două atacuri severe, ultimul cel mai grav decât primul; un al treilea mai mult decât probabil mă va pune alături de strămoșii mei”.

Boala a început să se răspândească în primele orașe ale Americii, iar un focar de febră galbenă din vara anului 1793 l-a determinat pe Washington și guvernul său să își mute capitala. Washington a supraviețuit, așa cum a supraviețuit difteriei, tuberculozei, variolei, malariei, dizenteriei, precum și luptelor din Războiul de Independență. În cele din urmă a murit de o infecție a gâtului, dar asta după ce a părăsit funcția.

7. William Henry Harrison

William Henry Harrison a avut cel mai scurt mandat de președinte, murind la doar 34 de zile de la preluarea mandatului, din cauza unei pneumonii pe care a contactat-o în ziua inaugurării. El a fost primul președinte care a murit în timpul funcției, ceea ce înseamnă că nu a existat niciun precedent pentru ascensiunea la putere a vicepreședintelui John Tyler.

În timp ce Tyler a primit inițial titlul de „Vicepreședinte Președinte-Interimar” din partea Congresului, el a vrut o titulatură care să indice permanența noii sale slujbe. Astfel, Tyler s-a mutat la Casa Albă și a depus jurământul de președinte și chiar a ținut un discurs inaugural.

6. Grover Cleveland

În 1893, Grover Cleveland a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elimina o tumoare canceroasă în gură. Pentru a evita atenția presei, operația a fost efectuată pe iahtul unui prieten din Long Island Sound. Avea un sfert din plafonul cavității orale îndepărtată, i s-a pus un implant și s-a întors la muncă. Aparent, publicul american nu a aflat nimic despre această intervenție.

5. Woodrow Wilson

Woodrow Wilson aproape a murit de pandemia de gripă din 1918 în timpul negocierilor cu liderii mondiali la discuțiile de pace de la Paris. Odată cu gripa, care a omorât 20 de milioane de oameni  în cele din urmă, medicul lui Wilson a mințit, spunând presei că președintele a răcit din cauza unei ploi de la Paris.

Boala lui Wilson l-a epuizat și asistenții au devenit îngrijorați că aceasta i-ar fi împiedicat capacitatea președintelui de a negocia. În cele din urmă, Wilson a renunțat la cererile sale față de liderul francez Georges Clemenceau, acceptând demilitarizarea Renaniei și ocuparea franceză a acesteia timp de cel puțin 15 ani.

4. Franklin D. Roosevelt

Cel mai longeviv președinte al Statelor Unite, Franklin Delano Roosevelt, a ascuns severitatea poliomielitei de care suferea în fața publicului american, temându-se că va fi perceput ca fiind slab. El a evitat să-și folosească scaunul cu rotile în timpul aparițiilor, iar pentru a „merge” s-a folosit de ajutorul unui baston și, de obicei, a brațului unui consilier. Presei i s-a interzis să facă poze cu el mergând, o infracțiune pe care Serviciul Secret i-a revenit sarcina de a o preveni.

3. Dwight D. Eisenhower

În timpul mandatului, Dwight D. Eisenhower, a suferit un atac de cord, a fost diagnosticat și a suferit o intervenție chirurgicală pentru boala Crohn și a suferit un accident vascular cerebral. Îngrijorat că nu își va reveni, Eisenhower i-a scris o scrisoare confidențială vicepreședintelui său, Richard M. Nixon, spunându-i ce să facă în cazul în care nu își va recăpăta facultățile mintale.

În acea scrisoare, Eisenhower l-a numit pe Nixon ca fiind persoana responsabilă pentru stabilirea capacității de reluare a funcției prezidențiale. Scrisoarea nu era legală, iar Nixon a preluat atribuțiile prezidențiale doar momentan, o dată în 1955 după atacul de cord al președintelui și din nou în timpul operației sale din 1956.

2. Ronald Reagan

Al 25-lea amendament a fost invocat în mod oficial pentru prima dată la 13 iulie 1985, când președintele Ronald Reagan l-a desemnat pe vicepreședintele de atunci George H.W. Bush să-și îndeplinească sarcinile în timp ce era supus unei intervenții chirurgicale pentru cancer de colon. Bush a devenit președinte interimar când Reagan se afla sub o anestezie generală. După doar sub opt ore, Reagan a anunțat Senatul că este gata să-și reia atribuțiile prezidențiale.

1. George W. Bush

În timpul președinției sale de două mandate, George W. Bush a invocat de două ori cel de-al 25-lea amendament. La 29 iunie 2002, Bush a invocat secțiunea 3 a celui de-al 25-lea amendament înainte de a intra sub anestezie pentru o colonoscopie și l-a făcut pe scurt pe vicepreședintele Dick Cheney președinte interimar. A făcut din nou același lucru, în 2007, când a avut o altă colonoscopie.

Citește și:

Prin ce schimbări a trecut Constituția SUA de-a lungul timpului?

Cei mai bătrâni președinți ai SUA

Cele cinci companii alese de SUA care au şanse mari să producă un vaccin anticoronavirus

SUA au finanţat cu milioane de dolari laboratorul controversat din Wuhan pentru cercetări riscante despre coronavirus. Experimentele care pot provoca o pandemie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase