Home » Istorie » Cei mai bătrâni președinți ai SUA

Cei mai bătrâni președinți ai SUA

Publicat: 07.08.2020

Articolul II al Constituției SUA impune o limită inferioară de vârstă celor care vor să candideze: 35 de ani.

Funcția de președinte al Statelor Unite aduce cu sine șansa de a fi pentru unul sau două mandate una dintre cele mai puternice persoane din lume. Discuțiile din cadrul Convenției Constituționale din 1787 erau centrate în jurul unei vârste minime necesare depunerii unei candidaturi pentru cea mai înaltă funcție din republică.

„George Mason a fost avocatul principal al cerințele de vârstă pentru funcțiile elective federale, iar opiniile sale au fost înscrise în Constituție, peste obiecțiile lui James Wilson”, explică John Seery, autor al cărții Too Young to Run, Prea tânăr pentru a candida, în limba română.

„În loc să argumenteze  pozitiv în favoarea înțelepciunii și maturității superioare a bătrânilor, Mason a respins deficiența tinerilor politicieni ale căror opinii politice la vârsta de 21 de ani ar fi prea crude și eronate pentru a merita o influență asupra măsurilor publice, mai adaugă autorul.

Din această cauză, articolul secund al Constituției americane stabilește o limită inferioară de vârstă pentru intrarea cursei pentru Casa Albă. Cu toate acestea, nu există o limită superioară, iar asta a permis alegerea unor președinți care au avut peste 60 și chiar 70 de ani. History a creat listă cu șapte din acești președinți:

7. George H.W. Bush

În momentul în care și-a încheiat mandatul prezidential avea 68 de ani și 222 zile. De-a lungul carierei sale politice acesta a servit ca director al CIA, dar și opt ani ca vicepreședinte.

Acesta a reușit să se mențină în formă alergând, după cum explică chiar unii reporteri detașați la Casa Albă.

6. Harry S. Truman

Acest președinte a părăsit funcția de președinte în ianuarie 1953, la vârsta de 68 de ani și 275 de zile. Apropiații săi explică faptul că Truman  reușea să se mențină în formă chiar și după ce a trecut de vârsta de 60 de ani, reușind să străbată doi kilometri cu aceeași vigoare cu care o făcea în tinerețe.

El avea obiceiul de a lucra chiar și 18 ore pe zi, iar asta i-a pus adesea viața în pericol. În anul 1952, medicii au descoperit că Truman suferea de mai multe infecții bacteriene în același timp.

5. James Buchanan

În martie 1861, la finalul singurului său mandat, James Buchanan avea vârsta de 69 de ani și 315 zile. Contemporanii săi notează faptul că stresul asociat poziției sale a avut un impact negativ asupra sănătății sale deja șubrede.

Buchanan avea probleme legate de rememorarea ordinelor pe care le-a dat, și a devenit atât de obosit din punct de vedere fizic și mental, încât nu putea să se ridice din pat timp de câteva zile, conducând afacerile de stat din biblioteca sa din Casa Albă.

4. Andrew Jackson

Jackson avea 69 de ani și 354 zile atunci când și-a depus mandatul, suferind de o serie de maladii. Potrivit biografului H.W. Branduri, mostre din părul său dezvăluie că a fost  intoxicat cu plumbul din rănile vechi de glonț.

Jackson a ajuns la sfârșitul mandatului, dar când a revenit la Hermitage, plantația sa din Tennessee, fostul președinte cu părul alb a fost epuizat fizic și a suferit de dureri de cap, insomnie și o tuse cronică.

3. Dwight Eisenhower

Eisenhower a părăsit biroul la 70 de ani și 98 de zile și a încercat să își mențină o stare bună de sănătate cu ajutorul exercițiilor fizice. Bibliografii săi explică faptul că era pe cale să nu își ducă la capăt primul mandat.

În 1955, în timp ce era în vacanță în Denver, Eisenhower s-a trezit cu dureri în piept. Inițial, medicul său nu și-a dat seama de gravitatea stării sale și a trecut ore întregi înainte ca un cardiolog să fie chemat de la un spital militar din apropiere pentru a-i face o electrocardiogramă, care a dezvăluit că președintele, atunci în vârstă de 64 de ani, a suferit un infarct.

2. Donald Trump

În 2016, atunci când a fost ales președinte avea 70 de ani, iar în 2021, la finalul mandatului va avea 74 de ani și 200 de zile. Știrile de peste ocean indică faptul că acesta joacă golf pentur a se menține în formă și că doarme în jur de patru-cinci ore pe noapte.

1. Ronald Reagan

Cel de-al patruzecilea președinte american avea 77 de ani și 349 zile la finalul celui de al doilea său mandat, în 1989. Vârsta a reprezentat un impediment pe care a trebuit să îl depășească în ochii publicului. Din această cauză a promis că va demisiona dacă medicul Casei Albe ăi va confirma că funcțiile sale mentale s-ar fi deteriorat.

Citește și:

De ce alegerile din SUA au loc întotdeauna într-o zi de marţi a lunii noiembrie?

Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia

Cei mai populari preşedinţi ai Statelor Unite. George Washington se află tocmai la sfârşitul clasamentului

Primul mare asasinat din istoria Americii: preşedintele Abraham Lincoln, omorât de un actor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase