Un harnașament din Epoca Fierului, descoperit în Polonia de arheologi amatori

19 10. 2020, 19:00

Arheologii estimează faptul că harnașamentul a fost îngropat în jurul secolul VI-lea înaintea erei noastre.

Arheologii amatori care au folosit detectoare de metale au descoperit un căpăstru de cal din bronz în nordul Poloniei.

Arheologii cred că acest artefact are peste 2.500 de ani și explică faptul că acesta este îngropat alături de un topor de bronz.

GALERIE FOTO

De asemenea, aceștia mai adaugă și faptul că acesta este primul ham din Epoca Fierului care a fost descoperit în Europa Centrală și de Est, notează The History Blog.

Arkadiusz Kurij a scanat o pădure de lângă Toruń alături de colegii săi din WELES Historical and Exploration Group, dar fără succes. S-a întors la punctul de întâlnire și brusc detectorul său a oferit un semnal puternic. Grupul a început să sape, dar s-a oprit când au găsit primele piese de bronz. WELES explorează în cooperare cu Oficiul Regional de Protecție a Monumentelor (WUOZ) din Toruń, așa că, de îndată ce și-au dat seama că au descoperit artefacte arheologice, au anunțat autoritățile și-au îngropat cu atenție situl pentru a-și acoperi urmele, asta în speranța că traficanții de artefacte ar fi vrut să fure respectivele obiecte.

O descoperire unică în regiune

Arheologii au excavat situl și-au recuperat un ham extrem format din numeroase elemente tubulare legate între ele cu inele. Au fost dezgropate un total de 156 de piese din bronz. Acestea formează un harnașament complet, cu precizarea că nu au putu găsi partea care intra în gura  calului, iar oamenii de știință nu exclud posibilitatea ca aceasta să se fi dezintegrat.

Urmele de resturi organice pe artefacte indică faptul că accesoriile și toporul au fost înfășurate în frunze de brusture și plasate într-o pungă de piele. Geanta a fost apoi îngropată în mod deliberat în solul nisipos al unui deal de lângă malul râului Vistula. Tezaurul cântărește în total peste un kilogram, ceea ce reprezenta o cantitate mare de metal în Epoca Fierului.

Stilul în care a fost realizat hamul este tipic pentru culturile scitice din Epoca Fierului aflate în stepa eurasiatică, care au călătorit ulterior spre nord și vest către teritoriile altor culturi. Toporul cu găsit în acest tezaur este de origine locală și nu se cunoaște modul în care a intrat în punga de piele, dar oamenii de știință cred că acesta este semnul al unui contact între culturi.

Citește și:

Un vas cu o față umană, din Neolitic, descoperit în Polonia

Săgeți din secolul XIV descoperite într-o pădure din Polonia

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Arme de la începutul Evului Mediu, descoperite într-un cimitir din Polonia