Home » Istorie » Un artefact inedit descoperit într-o comoară britanică din Epoca Bronzului

Un artefact inedit descoperit într-o comoară britanică din Epoca Bronzului

Adrian Popovici 08.26.2020
Un artefact inedit descoperit într-o comoară britanică din Epoca Bronzului
Oamenii de știință sunt de părere că au descoperit un brici folosit în jurul secolelor IX-VIII înaintea erei noastre.

Oamenii de știință sunt de părere că au descoperit un brici folosit în jurul secolelor IX-VIII înaintea erei noastre.

GALERIE FOTO

În anul 2018, arheologii au descoperit în Londra un tezaur din Epoca Bronzului, estimările oamenilor de știință indică faptul că acesta ar putea să fie cea de-a treia astfel de descoperire de pe teritoriul Arhipelagului Britanic, în termeni de mărime.

Acest tezaur conține o varietate remarcabilă de obiecte, inclusiv capete de topor, seceri, vârfuri de lance, lame, lingouri de bronz, unelte pentru prelucrarea metalelor și două inele care făceau parte din harnașamentul unui cal, primele descoperite vreodată în Marea Britanie. Printre aceste obiecte marcante se numără o piesă care nu a a atras prea mult atenția publicului larg atunci când a fost anunțată descoperirea și nici atunci când a început campania publicitară pentru expoziția dedicată acestei descoperiri.

O descoperire inedită

Arheologii explică faptul că au descoperit o lamă de ras neobișnuită, care reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de cochiliile și lamele de piatră folosite înaintea acesteia. Are două capete, ceea ce o face să pară o versiune în miniatură a unui labrys, toporul dublu minoan, notează The History Blog.

Oamenii de știință sugerează, de asemenea, că aparatul de ras a fost o parte importantă a identității masculine din Epoca Bronzului, la fel de mult ca și echipamentele de călărie și armele. Aceștia sunt de părere că britanicii care au deținut această lamă au folosit-o pentru îngrijirea bărbilor și mustăților, dar și pentru o serie de modificări corporale.

În ciuda mărimilor sale reduse, această lamă de barbierit reprezintă o armă, ceea ce ar trebuie să îi ofere o oarecare importanță simbolică. De asemenea, săpăturile au dus la descoperirea unui brici care pare a avea aceeași dimensiune ca lama dublă.

Citește și:

Cum au modificat migraţiile umane din Epoca Bronzului peisajul Europei

Oule de struţ din Epoca Bronzului, opere de artă şi simbol al statusului social

Culoarea părului şi a ochilor unor strămoşi din Epoca Bronzului, elucidată prin investigarea polimorfismelor ”ADN-ului străvechi”

Descoperirea unor vase de ceramică din Epoca Bronzului oferă indicii legate de modul în care strămoşii noştri îşi hrăneau bebeluşii