Home » Istorie » Edward Jenner, geniul care a salvat zeci de milioane de oameni cu studiul său asupra variolei

Edward Jenner, geniul care a salvat zeci de milioane de oameni cu studiul său asupra variolei

Edward Jenner, geniul care a salvat zeci de milioane de oameni cu studiul său asupra variolei
Înainte de crearea vaccinului, variola avea o mortalitate între 10 și 30%. Credit foto: Wikimedia
Publicat: 15.11.2020

Înainte de crearea vaccinului, variola avea o mortalitate între 10 și 30%.

Edward Jenner este una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea medicinei, el fiind cel care a eradicat o boală care ucidea 50 de milioane de oameni pe an la sfârșitul secolului al XVIII-lea, cu o rată a mortalității cuprinsă între 10 și 30%. El a salvat un număr incredibil de vieți, posibil în miliarde, prin crearea primului vaccin din lume, acesta fiind folosit împotriva variolei, notează IFL Science.

În 1796, variola se răspândea foarte rapid în Anglia, în special în orașele aglomerate, unde infecția s-a răspândit cu ușurință în condițiile de viață neigienice. Nu exista nici un remediu și singura metodă dezvoltată pentru tratarea acestei maladii la momentul respectiv a fost infectarea deliberată a persoanelor cu o doză mică de puroi de variolă, cunoscută sub numele de variolare, în speranța că va dezvolta o infecție ușoară și, ulterior, pacientul va dobândi imunitatea necesară .

O experiență traumatizantă

Din nefericire, procesul de variolare pe care l-au dezvoltat medicii vremii implica semi-înfometare și sângerare înainte de infecția deliberată. Relatările istorice ne spun că Jenner, a fost izolat la vârsta de 8 ani într-un grajd cu alți băieți infectați.

Deși a fost bântuit de experiența din copilărie și a avut efecte negative asupra sănătății care s-au resimțit de-a lungul vieții, Jenner a devenit medic și a administrat el însuși variolarea în cabinetul său din Berkeley, Gloucestershire.

O serie de experimente la limita normelor etice

Jenner, la fel ca și alți oameni de știință din acea perioadă, era intrigată de zvonurile conform cărora fermierii care produceau lapte erau imuni la variolă. S-a crezut că fermierii de lactate nu puteau contracta o formă de variola mult mai mortală deoarece contractau o altă infecție de la vacile de care aveau grijă.

În mai 1796, o lăptăreasă numită Sarah Nelmes, a intrat în cabinetul lui Jenner pentru o erupție care îi apăruse pe mână. El a diagnosticat-o, iar ea a confirmat că una dintre vacile ei a avut recent boala. Jenner a văzut acest lucru ca pe o oportunitate deoarece femeia prezenta o infecție activă, ceea ce i-a permis să își testeze teoriile.

El a decis să-și testeze ipoteza prin injectarea unei mostre de puroi prelevată de la lăptăreasa infectată în corpul fiului de 8 ani al grădinarului său, tânărul James Phipps. Astăzi, grupurile de etică s-ar îngrijora de potențiale constrângeri și consimțământul informat, având în vedere relația angajator-angajat.

În mod previzibil, Phipps s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de 10 zile pentru a-și reveni de la infecția de care suferea femeia. Jenner și-a încercat din nou norocul și l-a inoculat pe băiat cu variolă, un risc imens, date fiind condițiile în care își desfășura experimentul. Din fericire pentru noi, experimentul a funcționat. Totuși, pentru a fi sigur, el a pus puroi de variolă în țăieturi realizate pe corpul băiatului în alte 20 de ocazii. Din fericire pentru Phipps, de fiecare dată nu a dat semne de infecție, aparent, era imun.

Studiul inițial a fost respins

Aparent lucrarea inițială a lui Jenner a fost respinsă de către comunitatea științifică, dar nu din cauza problemelor legate de etică ci din cauza metodologiei, aparent, un singur băiat supus riscurilor nu oferea rezultate de încredere.

Pentru a se asigura că descoperirile sale vor fi primite de comunitatea științifică Jenner a căutat mai mulți voluntari, dar a găsit puțini, așa că și-a inoculat propriului său fiu, precum și câțiva muncitori săraci și copiilor lor. Ulterior, el a efectuat un sondaj la nivel național al persoanelor care suferiseră variolă și păreau imuni la aceasta, ceea ce i-a confirmat teoria.

La momentul experimentelor lui Jenner, nimeni nu a fost îngrijorat de problemele etice ridicate de modul în care cercetătorul l-a tratat pe băiat sau pe ceilalți „voluntari”. Multe dintre critici erau de natură religioasă și considerau practica o abominație.

Citește și:

Caz neobişnuit de variolă. O femeie s-a infectat cu acest virus în timpul unor experimente

Mumii lituaniene dezvăluie detalii esenţiale despre variolă, boala care a ucis 300 de milioane de oameni numai în secolul XX

Vikingii ar fi răspândit virusul care a provocat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii

20 cele mai rele epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au încheiat ele

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase