Home » Istorie » Un mic tezaur de  monede din aur, descoperit în Ierusalim

Un mic tezaur de  monede din aur, descoperit în Ierusalim

Un mic tezaur de  monede din aur, descoperit în Ierusalim
Credit foto: Israel Antiquities Authority
Publicat: 16.11.2020

Arheologii susțin că monedele au o vechime de aproximativ un mileniu.

Un mic vas din ceramică descoperită luna trecută în Ierusalim conține, conform arheologilor care l-au excavat patru monede de aur, echivalentul unui salariu de patru luni pentru un muncitor obișnuit în momentul în care monedele au fost ascunse, cel mai probabil acum mai bine de 1.000 de ani, notează Live Science.

GALERIE FOTO

Arheologii au descoperit micul tezaur ascuns în timp ce supravegheau un sit înainte de construirea unui lift către Piața Zidului Vestic, o piață publică istorică din Ierusalimul antic. Inspectorul Autorității pentru Antichități din Israel (IAA), Yevgenia Kapil, a găsit un vas de lut nu mult mai mare decât o ceașcă de cafea. Săptămâni mai târziu, directorul săpăturilor, David Gellman, arheolog IAA, a analizat vasul și a fost șocat când o monedele au ieșit la iveală, în același timp cu pământul acumulat în interior.

O descoperire extrem de interesantă

„Este pentru prima dată în cariera mea de arheolog când am descoperit aur și este extrem de interesant”, a spus Gellman într-un comunicat.

Monedele au fost interesante nu doar pentru că erau de aur, ci și pentru că au facilitat determinarea vârstei depozitului de comori. Toate au datat între anii 940 și 970, conform IAA. În această epocă a avut loc una dintre schimbările politice majore, când dinastia șiită fatimidă a cucerit Egiptul, Siria și Israelul, toate acestea care fuseseră anterior sub conducerea dinastiei sunnite abaside.

Monedele reprezintă această tranziție: două au fost bătute în orașul Ramla din centrul Israelului în timpul domniei califului sunnit al-Muti ‘și a guvernatorului său regional, Abu Ali al-Qasim ibn al-Ihshid Unujur, care a fost conducător între 946 și 961. Celelalte două au fost bătute în Cairo în timpul conducătorului șiit al-Mu’izz (953–975) și a succesorului său, al-Aziz (975–996).

Monedele au fost perfect conservate și nici măcar nu au fost necesară curățărea lor pentru a fi identificate, a declarat Robert Kool, expert în monede la IAA. Este pentru prima dată în 50 de ani în care au fost găsite monede de aur din perioada fatimidă în Orașul Vechi din Ierusalim, a adăugat el. Banii ar fi putut reprezenta toate economiile unei persoane, sau poate doar o fracțiune din averea unei familii, în funcție de cine a ascuns-o.

„Patru dinari reprezentau o sumă considerabilă de bani pentru majoritatea populației, care trăia în condiții dificile la acea vreme”, a spus Kool. „Era egal cu salariul lunar al unui funcționar minor sau cu patru luni de salariu pentru un muncitor obișnuit”.

Citește și:

Descoperire arheologică ce are loc ”doar o dată în viaţă” în vechiul oraş al Ierusalimului. ”Reprezintă un miracol”

O comoară arheologică a fost descoperită în Ierusalim în timpul unor lucrări de construcţii – VIDEO

O nouă descoperire impresionantă făcută de arheologii israelieni: un sceptru canaanit

Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase