Home » Istorie » Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim

Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim

Sigiliu vechi de 2.000 de ani, cu imaginea zeului Apollo, descoperit în Ierusalim
Eliyahu Yanai/City of David
Publicat: 07.11.2020

Arheologii din Ierusalim au descoperit un sigiliu rar, vechi de 2.000 de ani, care îl înfățișează pe zeul Apollo, însă proprietarul nestematei cel mai probabil nu era din Grecia sau Roma, au spus experții.

În schimb, această piatră semiprețioasă din jasp închisă la culoare a fost cel mai probabit în proprietatea unui evreu care a trăit în timpul primului secol e.n., adept al monoteismului care admira calitățile asociate cu Apollo, a explicat Eli Shukron, arheolog la Autoritatea Antichităților din Israel și ghid turistic la parcul arheologic Cetatea lui David.

„Toată lumea își dorește așa ceva”

„Nu cred că proprietarul nestematei credea în zeul Apollo. Însă, acesta credea în virtuțile pe care Apollo le oferea, anume lumină, puritate, sănătate, succes, toate acestea fiind atribute foarte pozitive. Toată lumea își dorește așa ceva”, a mai spus Shukron.

GALERIE FOTO

Vizitatorii la Cetatea lui David, sub supravegherea arheologilor, au descoperit piatra semiprețioasă în timp ce căutam prin pământul aflat cândva la fundația Zidului Plângerii, rămășițele antice ale zidului care înconjura pe vremuri curtea Templului iudeu din Ierusalim.

„Ce căuta Apollo în Ierusalim?”

Nestemata ovală este mai mică decât un bănuț, măsurând 13 milimetri lungime, 11 milimetri în lățime și 3 milimetri în grosime. Aceasta este doar a treia nestamată cu un astfel de sigiliu descoperită până acum, din perioada celui de-Al Doilea Templu din Ierusalim, adică între 516 î.Hr. și 70 e.n., au mai explicat arheologii de la Cetatea lui David, potrivit Live Science.

„Rareori găsim rămășițe de sigilii cu imaginea zeului Apollo la locuri identificate cu populația evreiască. Atunci când am găsit nestemata, ne-am întrebat ce căuta Apollo în Ierusalim? De ce ar purta un evreu un inel cu portretul unui zeu străin?”, a continuat Shukron, cel care a coordonat lucrările de excavare.

„Răspunsul, în opinia noastră, este că proprietarul inelului nu îl purta ca să-și exprime credința religioasă, ci mai degrabă ca să atragă ceea ce Apollo reprezintă”, a mai adăugat Shukron.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vestigii arhaice importante găsite în situl templului lui Apollo

Imaginea zeului Apollo de pe bancnota de 100 de ruble stârneşte un scandal sexual în Rusia

O serie de camere subterane descoperite în apropiere de Zidul Plangerii

Arheologii vor face săpături în fostele colonii de muncă și închisori comuniste

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase