Un „mini-monstru marin” descoperit recent avea dinții la fel de ascuțiți ca o lamă de fierăstrău

01 02. 2021, 18:00

Un „monstru marin” cu dinți atât de ascuțiți încât formau o „lamă ca de fierăstrău” trăia în apele din ceea ce în zilele noastre este Maroc, în urmă cu 66 de milioane de ani, a dezvăluit un nou studiu.

Rămășițele creaturii, o reptilă marină din famila Mosasauridae care a trăit în perioada dinozaurilor, au fost descoperite de mineri la mina Sidi Chennane din provincia marocană Khouribga. Imediat ce specimenul a fost analizat de cercetători, aceștia i-au observat dinții unici care aveau trăsături nemaivăzute până acum la alte reptile cunoscute.

Astfel, oamenii de știință au numit specia Xenodens calminechari, al cărui nume de gen, Xenodens, înseamnă „dinte ciudat” în greacă și latină, numele speciei însemnând „precum un fierăstrău” în arabă.

O mușcătură similară rechinilor și un element crucial pentru supraviețuire

Dinții strâns apropiați i-ar fi permis speciei să aibă o mușcătură similară rechinilor și ar fi fost un element crucial pentru supraviețuirea sa. X. calminechari nu era mare, fiind de mărimea unui marsuin, așa că depindea de agilitatea și dinții săi.

În timpul Cretacicului Târziu, atunci când specia trăia, Maroc era acoperită de o mare tropicală. Acele ape calde erau pline de prădători, inclusiv alte specii de Mosasauridae, plesiozauri cu gât lung, țestoase uriașe și pești cu dinți foarte ascuțiți.

„O mare diversitate de Mosasauridae trăia aici. Unii erau prădători uriași precum cașaloții moderni, alții aveau dinți masivi și ajungeau până la 10 metri lungime, iar alții erau mici și ciudați ca Xenodens”, a explicat Nick Longrich, autor principal al studiului și lector la Centrul Milner pentru Evoluție de la Universitatea din Bath, Regatul Unit.

O strategie unică de vânătoare

Dantura neobișnuită a speciei X. calminechari îi permitea cel mai probabil să practice o strategie unică de vânătoare, care„ implica o mișcare de tăiere pentru a extrage bucăți din prăzi mari”, au mai precizat cercetătorii, potrivit Live Science.

Descoperirea speciei adaugă și mai multe dovezi că ecosistemul reptilian marin, precum și diversitatea sa, prospera în Maroc la sfârșitul Cretacicului. Însă, totul s-a terminat atunci când o rocă cu o lățime de 10 kilometri s-a prăbușit pe Pământ, provocând dispariția acestor creaturi marine și a dinozaurilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O specie preistorică de rechin descoperită recent avea un maxilar de „coșmar”. Cum funcționa

Rămășițele unui monstru marin, găsite în deșertul Atacama din Chile

Amprente vechi de 313 milioane de ani, descoperite în Marele Canion. Ce creatură le-a lăsat în urmă

O nouă specie care trăiește în adâncurile întunecate ale mărilor a fost confirmată