Home » Istorie » Amprente vechi de 313 milioane de ani, descoperite în Marele Canion. Ce creatură le-a lăsat în urmă

Amprente vechi de 313 milioane de ani, descoperite în Marele Canion. Ce creatură le-a lăsat în urmă

Publicat: 18.09.2020

În urmă cu aproape 313 de milioane de ani în urmă, o creatură uriașă, similară unei șopârle, s-a târât pe o dună de nisip în ceea ce este cunoscut acum drept Marele Canion.

GALERIE FOTO

Ceva timp mai târziu, roua dimineții a umezit urmele și le-a consolidat, iar apoi vântul le-a acoperit cu nisip, astfel că amprentele acelui animal au fost păstrate timp de milioane de ani.

Cercetătorii care au studiat urmele spun că acestea sunt cele mai vechi urme de vertebrate descoperite în Parcul Național Marele Canion. Tetrapodele, sau bestiile cu patru picioare, au lăsat aceste amprente în urma lor, alături de un alt set, ceva timp mai târziu. Al doilea set de amprente a fost creat după ce puțin nisip s-a acumulat în primul set, iar oamenii de știință au spus că aceste amprente ar putea aparține aceleiași specii.

Creatura ar fi trăit cu 250 de milioane de ani înainte de T. Rex

Acești strămoși ai reptilelor contemporane au trăit în nisip cu 250 de milioane de ani înainte de T. Rex și ar fi folosit același tip de mers, extrem de evoluat.

Oamenii de știință au stabilit bolovanul cu aceste amprente a căzut din formațiunea stâncoasă Manakacha. „Am reușit să stabilim că provine din acea zonă datorită naturii rocii, elementelor precum culoare și dimensiunea particulelor ce formează roca”, au explicat cercetătorii. Astfel, pornind de la originea bolovanului, oamenii de știință au putut data amprentele.

Cele mai vechi amprente de tetrapode, dintr-un strat eolian de rocă

De asemenea, mărimea urmelor sugerează că animalul ar fi fost de mărimea unei chuckwalla, o șopârlă de dimensiuni mari, găsită de obicei în zonele aride din nordul Mexicului și sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Creatura ar fi măsurat între 40 și 80 cm în lungime, potrivit Live Science.

„Noile cercetări documentează o descoperire importantă, anume cele mai vechi amprente lăsate de tetrapode într-un strat eolian de rocă. Stabilește faptul că vertebratele trăiau în deșert cu mai multe milioane de ani decât se credea anterior”, au mai adăugat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Peştii aveau degete înainte de a se adapta vieţii pe uscat

Urmele fosilizate, ce datează din urmă cu 310 milioane de ani ar putea fi ”cele mai vechi descoperite până acum pe Pământ”

Cercetătorii au găsit urme ale prezenței noului coronavirus în Europa din martie 2019. Ce înseamnă asta

Urme umane, vechi de 5,7 milioane de ani, descoperite recent în insula Creta, pot rescrie teoriile cu privire la evoluţia omului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase