Tuneluri medievale secrete, descoperite sub o potecă în Țara Galilor

16 03. 2021, 19:00

Tuneluri medievale secrete au fost descoperite lângă situl unei mănăstiri din secolul al XII-lea din Țara Galilor.

Lucrătorii unei companii de electricitate au descoperit accidental tunelurile în timp ce săpau o gaură pentru amplasarea unui stâlp nou de electricitate în curtea unui client din Monmouthshire, lângă granița cu Anglia.

Sistemul de tuneluri are o înălțime de 1,2 metri și este situat lângă un pârâu care traversează satul Tintern și Valea Wye. Nu există înregistrări ale tunelurilor medievale în zonă, iar arheologii care le-au inspectat nu sunt siguri pentru ce au fost folosite sau cât de departe se întind sub pământ.

„La scurt timp după începerea excavărilor, echipa care săpa a făcut descoperirea extraordinară a ceea ce ei au crezut inițial că era o peșteră”, a declarat Allyn Gore, un tehnician al companiei de electricitate care a participat la descoperire. „Am fost implicat în alte săpături în care am descoperit fântâni și beciuri vechi care nu erau prezentate în niciun plan, însă nu a fost nimic la fel de incitant și impresionant ca acesta”, a adăugat el.

Tunelurile nu sunt menționate pe nicio hartă

Compania electrică a mutat acum lucrările departe de tuneluri pentru a permite o investigație arheologică care ar putea dura ani de zile, potrivit Live Science.

Tunelurile în cauză nu se află pe niciuna dintre hărțile zonei create, începând cu secolul al XVIII-lea, de agenția națională de cartografiere din Marea Britanie.

„Înainte de a începe lucrările, se făcuseră toate verificările și au fost primite toate aprobările obișnuite”, a precizat Allyn Gore. „Pe niciunul dintre planurile sau înregistrările noastre nu a apărut ceva care să indice faptul că exista ceva neobișnuit în zonă”, a adăugat el.

Tunelurile trec, de asemenea, pe sub o potecă din sat, astfel că localnicii au mers pe deasupra lor timp de secole fără să-și dea seama.

Ar fi putut să fie parte dintr- fostă abație cisterciană

Tunelurile ar putea fi legate de celebra mănăstire Tintern din apropiere, care a fost construită de călugării cistercieni în 1131 și este considerată o „icoană națională” a Țării Galilor și o „capodoperă gotică”, potrivit Cadw (serviciul de patrimoniu istoric și cultural al guvernului galez).

Ruinele abației Tintern / Credit foto: Shutterstock

Abația a devenit o ruină după dizolvarea mănăstirilor de către regele Henric al VIII-lea, în 1536, astfel că, dacă tunelurile ar fi făcut parte din abație, acest lucru ar putea explica de ce nu există înregistrări despre ele.

Pârâul care curge de-a lungul tunelurilor trece, de asemenea, pe lângă ruinele mai multor cuptoare vechi, inclusiv pentru fier, din Valea Wye, potrivit companiei de electricitate, ceea ce sugerează că tunelurile ar fi putut cumva să joace un rol în industria metalurgică locală în loc să fie legate de abație.

Arheologii intenționează să excaveze situl care ar putea dezvălui de ce au fost construite tunelurile și care a fost scopul lor.

Vă recomandăm să citiți și:

Catacombele din Kom El Shoqafa: una dintre cele Şapte Minuni ale Evului Mediu

Evoluțiile politice de la curtea regelului Henric al VIII-lea s-au reflectat chiar și în arta sacră

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Texte chinezești, vechi de 2.200 de ani, ar putea fi cel mai vechi atlas de anatomie umană