Home » Istorie » Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii

Tezaur de monede din aur, dedicate nevestelor regelui Henric al VIII-lea, descoperit în grădina unei familii
Sursa foto: Trustees of the British Museum
Publicat: 15.12.2020

Un tezaur important de monede, unele dintre acestea dezvăluind detalii despre istoria căsătoriilor regelui Henric al VIII-lea, a fost descoperit de o familie în timp ce își îngrijea grădina din spatele casei.

Muzeul Britanic a dezvăluit detaliile descoperirii înregistrate în programul Portable Antiquities Scheme (PAS), care conține majoritatea descoperirilor făcute de entuziaștii din Marea Britanie înarmați cu detectoare de metal.

GALERIE FOTO

Anul 2020 a înregistrat o creștere considerabilă a descoperirilor făcute în grădini personale, inclusiv două comori importante, monede de pe vremea dinastiei Tudor și 50 de monede de aur din era apartheidului din Africa de Sud.

Descoperiri arheologice complet neașteptate

Peste 47.000 de descoperiri au fost consemnate în program în acest an, 6.251 dintre acestea fiind anunțate în timpul carantinei naționale impuse între lunile martie și mai din cauza pandemiei de COVID-19, atunci când detectarea de metale a fost interzisă.

Ian Richardson, de la Muzeul Britanic, a explicat că oamenii au petrecut cu siguranță mai mult timp în grădinile lor, astfel „rezultând în descoperiri arheologice complet neașteptate”.

„O descoperire șocantă pentru ei și una foarte interesantă pentru noi”

Așa s-a întâmplat și în cazul familiei care a dezgropat 63 de monede din aur și una din argint din secolele XV și XVI. „Erau în grădină și săpau, iar dintr-o dată monedele au apărut în mod miraculos. Este o descoperire șocantă pentru ei și una foarte interesantă pentru noi”, a spus Richardson, potrivit The Guardian.

Probabil ascuns încă din 1540, tezaurul include monede de pe vremea domniei lui Henric al VIII-lea. Un detaliu neobișnuit este că monedele conțin inițialele a trei dintre soțiile regelui, Catherine de Aragon (K), Anne Boleyn (A) și Jane Seymour (I).

Barrie Cook, expert în monede medievale de la Muzeul Britanic, a precizat că introducerea inițialelor nevestelor sale pe monede din aur a fost o „decizie foarte bizară” și, din punct de vedere numismatic,  foarte interesantă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O descoperire recentă dezvăluie cât de minuțios a fost planul de execuție a lui Anne Boleyn, pus la punct de Henric al VIII-lea

Descoperire neașteptată într-o pădure din Polonia, câteva zeci de monede medievale descoperite accidental

Un tezaur de monede de aur descoperit în Israel

500 de monede vechi de trei secole, descoperite sub podeaua unei biserici din Slovacia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase