Care sunt cele mai importante cetăți din Dobrogea

10 04. 2021, 09:18

Dintre toate regiunile României, Dobrogea, situată în partea de sud-est a țării, este cea mai misterioasă. Numeroase comunități antice și-au construit așezări aici de-a lungul anilor.

Grecii, romanii, persanii și multe alte popoare migratoare au locuit și și-au lăsat amprenta aici. Astfel, multe cetăți și fortărețe încă mai pot fi găsit aici în zilele noastre. Iată cele mai importante cetăți din Dobrogea:

Cetatea Histria

Începând cu secolul VII î.Hr., coloniștii greci au inițiat parteneriate economice cu populațiile geto-dace locale pe malul vestic al Mării Negre. Histria, situată pe malul lacului Sinoe în județul Constanța, a fost prima dintre cele trei colonii. Cetatea a trecut prin nenumărate perioade prospere de-a lungul istoriei. Astăzi, turiștii pot vizita situl și un muzeul care conține coloane, amfore, statui și monede care datează din urmă cu 2.000 de ani.

Argamum, cea mai veche așezare din România menționată într-un izvor antic

Argamum este cea mai veche așezare din Romania menționată într-un izvor antic. Situată în județul Tulcea, de-a lungul țărmului, Argamum a fost construită de coloniștii greci în secolul VII î.Hr., însă a trecut printr-o perioadă lungă de prosperitate după ce a intrat sub stăpânire romană. Astfel, cetatea a devenit un port pentru negustorii care călătoreau pe ruta Bizanț – Tyras.

Cetatea Argamum. Sursa foto: Shutterstock

Mare parte din așezare a rămas intactă în subteran. Situl acoperă aproape 100 de hectare, include ziduri de apărare, fundații, numeroase străzi și basilici paleocreștine.

Enisala, una dintre cele mai pitorești cetăți din Dobrogea

Enisala este una dintre cele mai pitorești cetăți din Dobrogea. De fapt, Enisala este singura fortăreață medieval care a rămas intactă în această regiune. A fost construită de conducătorii bizantini și genovezi la sfârșitul secolului XIII și a fost inclusă mai târziu în sistemul de apărare din Valahia.

În timpul perioadei de glorie, fortăreața Enisala a jucat un rol important în monitorizarea traficului de pe Marea Neagră de către negustorii genovezi. Mai târziu, fortăreața a fost transformată într-o bază a garnizoanei Imperiului Otoman. Datorită frumuseții naturale deosebite a peisajului din jurul său, Enisala atrage mulți turiști, scrie The Culture Trip.

Cetatea Capidava

Capidava, un important centru urban și militar pentru comunitatea geto-dacă, a trecut prin multe perioade de dezvoltare sub stăpânirea romană și bizantină. În timpul primei perioade de glorie sub stăpânire romană, cetatea Capidava a fost reședința puternicului rege Daphix.

Cetatea Capidava. Sursa foto: Shutterstock

Cetatea din Dobrogea a jucat un important rol militar pentru că făcea parte dintr-o linie defensive de-a lungul Mării Negre.

Tropaeum Traiani

Tropaeum Traiani a fost o așezare stabilită de împăratul roman Traian și a fost menționată pentru prima oară ca oraș în anul 170 e.n. Complexul include o fortăreață, o bazilică și monumentul triumfal spectaculos Tropaeum Traiani, ridicat în cinstea împăratului Traian. Cetatea acoperă 10 hectare și atinge diferite înălțimi.

Dinogeţia

Așezarea antică geto-dacă Dinogeția, care a fost mai târziu transformată în fortăreață de romani, a fost atât de importantă încât a fost menționată de Ptolemeu. Fiind un centru prosper al civilizației sub conducerea lui Constantin cel Mare, Dinogeția a continuat să prospere sub domniile successive ale mai multor împărați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Proiect pentru protejarea Cetăţilor dacice şi a siturilor istorice din Munţii Orăştie, adoptat

Construirea unui bloc peste vestigiile cetăţii antice Tomis, sistată

Sunete de-a dreptul înfricoșătoare la Tulcea, cauzate de mai mulți șacali, înregistrate de camerele de monitorizare a faunei

Balaurul dobrogean: cel mai mare şarpe din România şi monştrii din basmele noastre