Home » Istorie » Harry Houdini, magicianul incredibil care a vrut să demaște clarvăzătorii

Harry Houdini, magicianul incredibil care a vrut să demaște clarvăzătorii

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.04.2021

Magicianul Harry Houdini s-a născut la data de 24 martie 1874 în Budapesta într-o familie de evrei. Tatăl său era rabin, iar atunci când Harry Houdini avea patru ani, familia sa a emigrat din Ungaria în Statele Unite ale Americii și s-a stabilit în Appleton, Wisconsin.

Harry Houdini a devenit cascador la circ de la o vârstă fragedă, iar apoi, după ce s-a mutat în New York City, în 1882, acesta a apărut în vodeviluri, însă fără prea mult succes.

În 1984, Harry Houdini s-a căsătorit cu Wilhelmina Rahner, care apoi a lucrat sub numele de Beatrice Houdini drept asistenta sa. Începând cu 1900, Houdini a început să-și construiască un renume internațional pentru faptele sale curajoase. Astfel, Houdini reușea să se elibereze din cătușe, frânghii și lanțuri, dar și din diverse containere încuiate.

Demonstrațiile lui Houdini erau urmărite de mii de oameni

În cadrul unui spectacol obișnuit, Harry Houdini era legat cu lanțuri și așezat într-o cutie care era încuiată, legată cu frânghii și îngreunată. Apoi, cutia era aruncată dintr-o barcă la care Houdini se întorcea după ce reușea să se elibereze sub apă. Într-o altă expoziție în aer liber, Houdini a permis să fie atârnat cu capul în jos, până la aproximativ 23 de metri deasupra solului, iar apoi s-a eliberat dintr-o cămașă de forță.

Sursa foto: Shutterstock

Aceste demonstrații erau de obicei urmărite de mii de oameni. Abilitățile neobișnuite de evadare ale lui Houdini depindeau de forța fizică și agilitatea sa, dar și de abilitatea extraordinară de a manipula lacăte. Harry Houdini și-a prezentat abilitățile în numeroase filme din 1916 și până în 1923.

În ultimii ani din viață, Harry Houdini a militat împotriva clarvăzătorilor și a altor persoane care pretindeau să aibă puteri supranaturale. Houdini susținea că aceștia erau șarlatani și că își produceau toate efectele prin mijloace naturale și diverse trucuri. Houdini a scris „Miracle Mongers and Their Methods” (1920) și „A Magician Among the Spirits” (1924), potrivit Britannica.

De unde s-a inspirat Harry Houdini pentru numele său de scenă?

Cu toate acestea, Houdini și soția sa au căzut de acord să desfășoare un experiment de spiritism. Primul care murea trebuia să încerce să comunice cu supraviețuitorul. Văduva sa a declarat că experimentul a fost un eșec înainte ca aceasta să moară în 1943.

Numele de scenă al lui Harry Houdini, născut Erik Weisz, a fost inspirat de numele magicianului francez Jean-Eugène Robert-Houdin, însă mai târziu a scris „Demascarea lui Robert-Houdin” (1908), un studiu dezamăgitor privind abilitățile lui Houdin. De asemenea, Houdini a scris un articol despre evocarea spiritelor pentru a 13-a ediție a Encyclopædia Britannica. La data de 31 octombrie 1926, Houdini a murit de peritonită care a rezultat în urma unei răni la stomac. Leziunea a apărut după ce Houdini i-a cerut unui boxer amator să îl lovească în abdomen, în timpul unei demonstrații.

Vă mai recomandăm să citiți și:

10 lucruri pe care nu le ştiai despre fascinantul Harry Houdini. Cum a demascat fizica şi supernaturalul – VIDEO + FOTO

Magicianul extraordinar care a fost ucis de propriul său truc de succes

Cum a reușit David Blaine să zboare peste deșertul Arizona cu ajutorul unor baloane cu heliu?

7 femei cascador care au intrat în istorie datorită curajului lor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase