Home » Istorie » O nouă secțiune din zidul lui Hadrian a fost descoperită

O nouă secțiune din zidul lui Hadrian a fost descoperită

O nouă secțiune din zidul lui Hadrian a fost descoperită
Parte din Zidul lui Hadrian, la Newcastle / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.08.2021

O nouă secțiune din zidul lui Hadrian a fost descoperită în Newcastle, nord-estul Angliei. Secțiunea cu o lungime de zece metri a fost excavată în timpul unor lucrări de înlocuire a conductelor de apă din West Road, în afara centrului orașului Newcastle.

În ceea ce este acum Newcastle, în secolul al II-lea d.Hr, au fost ridicate un fort roman și o mică așezare, pe malul nordic al râului Tyne. Acestea reprezentau capătul estic al zidului de apărare al lui Hadrian, iar fortul a fost construit cu scopul de a apăra importantul pod care traversa Râul Tyne.

Podul a fost denumit Pons Aelius (Podul Aelian), după numele de familie al împăratului care a vizitat zona în 122 d.Hr. și a ridicat un zid continuu care traversează nordul Angliei, pe lățime.

Construcția zidului a început la Pons Aelius și a fost desfășurată spre vest. Zidul ajunsese până la fortul unde în prezent este Chesters, la 48 km spre vest, când s-a luat decizia să fie extins spre est, până la Wallsend, la 4,8 km distanță.

Astfel, Newcastle nu mai era punctul cel mai estic al zidului. În prezent, se mândrește cu cele mai vechi secțiuni rămase din celebrul Zid al lui Hadrian, din prima fază a construcției sale.

Secțiune extrem de importantă din Zidul lui Hadrian

Secțiunea nou descoperită datează din primele faze ale construcției, dovadă fiind blocurile mari de piatră. Pietrele mai mici au fost folosite în lucrările de construcție și reparațiile ulterioare, potrivit The History Blog.

Deși traseul Zidului lui Hadrian este destul de bine documentat în această zonă a orașului, este întotdeauna interesant atunci când descoperim rămășițe din zid și avem ocazia să aflăm mai multe despre acest sit de importanță internațională. Acest lucru este valabil mai ales în acest caz în care credem că am descoperit o parte din prima fază a zidului”, a declarat Philippa Hunter, de la Archaeological Research Services Ltd.

Zidul va rămâne in situ, iar traseul principal al conductei de apă va fi reproiectat și înclinat astfel încât să evite peretele în întregime și să lase un spațiu în jurul șanțului de excavare.

Vă recomandăm să citiți și:

Pavaj din perioada împăratului Hadrian, descoperit în faţa Panteonului

Un zid de dimensiunea celebrului Zid al lui Hadrian a fost descoperit în Iran

O cazarmă veche de 2.000 de ani a fost descoperită în apropierea zidului lui Hadrian. Artefactele din interior sunt conservate perfect

Zidul lui Hadrian – de unde a apărut zidul ce separă Westeros de Sălbatici şi Ceilalţi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase