Home » Istorie » Conducătorii Maya au fost instalați în Sala Mare a Muzeului Metropolitan din New York

Conducătorii Maya au fost instalați în Sala Mare a Muzeului Metropolitan din New York

Conducătorii Maya au fost instalați în Sala Mare a Muzeului Metropolitan din New York
Credit foto: The Metropolitan Museum of Art
Publicat: 18.09.2021

Două stele Maya din secolul al VIII-lea au fost expuse în Sala Mare a Muzeului Metropolitan din New York, fiind împrumutate de Republica Guatemala.

Sculpturile în relief a doi conducători mayași, un bărbat și o femeie, înlocuiesc statuile faraonului Amenemhat II din dinastia a XII-a și a zeiței Atena, care se aflau în Sala Mare de ani de zile.

Stela 5 din Piedras Negras, un centru urban mayaș clasic la granița cu ceea ce este acum Chiapas, Mexic,  foarte bogat în gravuri, care documentează cronologia și realizările conducătorilor săi, a jucat un rol cheie în descifrarea scrierii Maya, la sfârșitul anilor 1950, notează The History Blog.

Stela este o reprezentare în mărime naturală a regelui K’inich Yo’nal Ahk II (cca. 664-729 d.Hr.), care este așezat pe un tron în timp ce primea un nobil. Tronul este căptușit cu o piele de jaguar. Deasupra regelui este un munte antropomorf din care ies zeități. Descifrarea hieroglifelor a indicat data de 2 noiembrie 716.

Ce reprezintă a doua stelă Maya

Cealaltă stelă din Sala Mare, cea cu numărul 24, provenită din situl El Naranjo din Peten, o înfățișează pe regina regentă Ix Wak Jalam Chan (aprox. 670s-741 d.Hr.).

Una dintre cele mai puternice femei din vechile Americi, Ix Wak Jalam Chan a ajuns în orașul Sa’aal, acum lângă granița dintre Belize și Guatemala, în 682. Fiica unui puternic conducător dintr-o dinastie veche de secole, s-a căsătorit cu fiul familiei care domnea în regiune, asigurându-și o alianță politică puternică. Ea conducea în locul fiul său și a coordonat campanii militare pentru cucerirea orașelor învecinate, la sfârșitul secolului al VII-lea și începutul secolului al VIII-lea. Acest monument înregistrează triumful ei, apărând cu un prizonier la picioare și cu un vas cu instrumente rituale în brațe.

Hieroglifele indică, de asemenea, că ea imită o zeiță. Artiștii o înfățișează pe Lady Six Sky cu însemnele regale, incluzând o fustă țesută cu margele de jad și o coafură cu pene.

Guvernul din Guatemala oferă alte două piese importante din Piedras Negras muzeului Met, dar nu pentru a fi expuse, ci ca parte a acordului de împrumut. Restauratorii Met își vor întoarce ochii asupra unuia dintre panourile în relief excepționale din Piedras Negras și a unui tron de piatră sculptat în mod elaborat, considerat o adevărată capodoperă a sculpturii mayașe. Tronul spectaculos a fost comandat de ultimul rege din Piedras Negras în jurul anului 800 d.Hr. și este acoperit cu inscripții care detaliază succesiunea regilor care au condus înaintea lui.

Citește și:

Indicii despre prăbușirea civilizației mayașe, descoperite în excremente umane antice

Dispariția unui mare ambasador mayaș, elucidată după aproape 1.300 de ani

Mayașii fumau gălbenele pentru a face tutunul mai plăcut, susține un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase