Home » Istorie » Descoperirea unei nave, prima dovadă materială a traficului cu sclavi mayași

Descoperirea unei nave, prima dovadă materială a traficului cu sclavi mayași

Credit foto: Helena Barba Meinecke / INAH
Publicat: 24.09.2020

Arheologii mexicani au identificat epava unei nave de sclavi mayași din secolul al XIX-lea în largul peninsulei Yucatan.

GALERIE FOTO

Nava este prima de sclavi mayași care a fost descoperită până acum, au anunțat arheologii Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic. Epava a fost descoperită în 2017, la aproximativ două mile marine de Sisal, în peninsula Yucatan.

Acoperit cu nisip, lemnul de la baza navei s-a păstrat până astăzi. Dincolo de o serie de alte elemente ale navei, precum zbaturile sau boilerele care au explodat și au contribuit la scufundarea vasului, arheologii marini mexicani , conduși de Helena Barba Meinecke, au descoperit și artefacte folosite în viața de zi cu zi la bord. Printre ele s-au aflat fragmente de sticlă și ceramică, precum și opt tacâmuri de alamă care au fost folosite de pasagerii de la clasa întâi.

După trei ani de ample analize ale rămășițelor navei și artefactelor descoperite și cercetarea arhivelor istorice din Mexic, Cuba și Spania, specialiștii INAH au stabilit că epava era „La Union”, un vas cu aburi din secolul al XIX-lea care folosea zbaturi pentru propulsie.

„Între 1855 și 1861, a transportat în Cuba o medie lunară de 25 și 30 de mayași, capturați în război sau păcăliți cu documente false”, a explicat INAH.

Nava s-a scufundat în urma unui incendiu în 19 septembrie 1861, după o explozie la boilere.

Sclavia din Mexic a mai continuat peste 30 de ani de la abolirea ei

Mexicul a abolit sclavia în 1829, însă practica a mai continuat câteva decenii. „Deși, la 6 mai 1861, președintele Benito Juarez a emis o declarație pentru a preveni luarea forțată a oricărui individ mayaș, incendiul din 19 septembrie a aceluiași an, care a provocat scufundarea vaporului aflat pe drumul spre Cuba, arată că sclavia a continuat fără a respecta nicio lege”, a mai spus INAH.

Mayașii au devenit sclavi în timpul Războiul Castelor din Yucatan, care a avut loc între 1847 – 1901. „O strategie pe care oligarhii spanioli și mexicani au folosit-o încă din 1848 a fost de a ordona expulzarea mayașilor capturați în luptă, astfel că mulți au fost trimiși în Cuba”, precizează istoricii mexicani.

Sclavii erau trimiși pe plantațiile cubaneze de trestie de zahăr, unde era o mare criză de forță de muncă. Fiecare sclav era vândut, către intermediari, cu până la 25 de pesos. Intermediarii îi revindeau în Havana cu până la 160 de pesos pentru bărbați și 120 de pesos pentru femei.

Unii mayași care și-au pierdut proprietatea în război au primit, de asemenea, hârtii false care indicau că vor deveni coloniști în Cuba. În realitate erau trimiși în sclavie.

Nava „La Union” aparținea firmei spaniole Zangroniz Hermanos y Compañía, care a fost înființată în Havana în 1854. În anul următor a fost autorizată pentru comerț în Mexic. „În octombrie 1860, cu un an înainte de scufundare, vaporul fusese surprins în Campeche transportând 29 de mayași, printre care băieți și fete cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani, dar oprobriul nu a fost suficient pentru a pune capăt contrabandei efectuate de La Unión”, a mai spus INAH.

Sclavii erau trecuți ca marfă în registrele de pe vas

Când „La Union” s-a scufundat, jumătate dintre cei 80 de membri ai echipajului și 60 de pasageri și-au pierdut viața. Cu toate acestea, aceste cifre nu includ sclavii mayași transportați pe navă, care nu erau trecuți în registre ca oameni, ci drept marfă.

În urma scufundării, „guvernul mexican a acordat mai multă atenție verificărilor în porturi, pentru a preveni traficul de persoane pe rutele către Cuba”, a menționat INAH.

„Mexicul”, un alt vapor al companiei Zangroniz Hermanos y Compañía, a fost, de asemenea, implicat în comerțul cu sclavi.

Mayaşii au format cea mai dezvoltată şi avansată civilizaţie a Americilor înainte de expediţia lui Christophor Columb.

În ultimii ani, au fost descoperite o serie de epave ale navelor care au cărat sclavi, precum „Clotilda” și „Henrietta Marie”, în Alabama și, respectiv, în Florida; „El Trovador”, în Republica Dominicană; „San José”, în Cape Town (Africa de Sud). Toate erau cunoscute sub numele de „nave de sclavi negri”, care timp de peste 400 de ani au răpit oameni din Africa pentru a-i vinde în America.

Vă recomandăm să citiți și:

Apa ar putea fi motivul pentru care mayașii și-au părăsit unul dintre cele mai mari orașe

Arheologii au descoperit o unealtă unică folosită de către minerii mayaşi

Impactul genetic al comerțului cu sclavi africani a fost dezvăluit printr-un studiu ADN

Un mare explorator ar fi putut avea sclavi negri. Abolirea acestui obicei s-a făcut cu mai puţin timp în urmă decât te-ai aştepta

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase