Rămășițele unei femei îngropată cu bijuterii grele din bronz, găsite în Siberia

24 09. 2021, 15:00

Rămășițele unei femei îngropată cu mai multe bijuterii grele din bronz au fost descoperite în Republica Hakasia de astăzi (sudul Siberiei). Mormântul intact se află în cimitirul Askiz-17 și datează din secolul VIII-X î.Hr.

Rămășițele au fost găsite într-o groapă relativ mică, anexată la o movilă de piatră, al cărei mormânt central a fost jefuit cu secole mai devreme. Deși se afla la doar 30 de centimetri adâncime, groapa nu a fost deteriorată sau distrusă din cauza construcției unei autostrăzi și a unei căi ferate, care au afectat structurile cimitirului preistoric, relatează The History Blog. 

Femeia era așezată pe spate, cu capul spre sud-est. Lângă ea au fost descoperite și rămășițele unui animal, omoplatul și piciorul din față al unui mamifer mare cu coarne, așezate ca ofrande funerare. Și lama spartă a unui cuțit de bronz era așezată în mormânt. Lângă capul femeii a fost așezat un vas mare rotund, de ceramică, cu ornamente, din care au mai rămas doar fragmente, din cauza umplerii cu pietre a gropii de înmormântare.

Oasele sunt în stare proastă, dar femeia a putut fi identificată ca parte a culturii Karasuk, muncitori calificați în metal, renumiți pentru bronzul de înaltă calitate turnat în ceară.

Femeia, înmormântată cu bijuterii special create

Femeia avea pe mână o brățară mare de bronz cu ornamente în formă de pătrățele, iar pe patru dintre degetele mâinii stângi erau inele mari, fiecare cu două decorațiuni de bronz în formă de perlă. De asemenea, pe fiecare tâmplă erau prinse trei inele și două plăci triunghiulare. În dreptul cotului drept, arheologii au găsit o placă de bronz rotundă, cu un diametru de nouă centimetri și opt nasturi mici de bronz.

Arheologii cred că acesta a fost un set de înmormântare personalizat, nu bijuterii pe care femeia le-ar fi purtat în timpul vieții. Nu există semne de uzură, nici măcar mici zgârieturi.

Toate piesele, de la nasturii mici care odată împodobeau hainele de înmormântare și până la brățara masivă, sunt realizate în același stil artistic, tipic zonei Minusinsk din epoca bronzului târziu. Întreaga ei ținută, haine și bijuterii, a fost un set asortat creat de un singur maestru bronzier, pentru ca femeia să fie înmormântată potrivit statutului său social.

Citește și: 

Soț și soție, îmbrățișați pentru eternitate. Mormânt unic descoperit de arheologi în China

„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial

Descoperiri importante la Mănăstirea Văratec, unde se află mormântul Veronicăi Micle