Home » Istorie » A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai

A fost descoperit mormântul unui rege urartian îngropat cu patru cai

Publicat: 20.09.2021

Mormântul unui bărbat îngropat cu patru cai, bovine, oi și câinele său a fost descoperit în vechea cetate Cavuștepe, lângă Van, în estul Turciei.

Înmormântarea a avut loc în urmă cu aproximativ 2.800 de ani și, probabil, a aparținut unui membru din elita conducătoare sau militară a Regatului Urartu. Aceasta este prima dovadă a unei persoane îngropate cu animale din  evidența arheologică urartiană, relatează The History Blog.

„Acest loc ne-a adus primele date despre tradiția înmormântării în Urartu. În studiile efectuate împreună cu echipa  de experți am găsit un mormânt în acest sit. Am văzut o ființă umană îngropată cu animalele sale. Bucăți de ceramică au fost găsite chiar lângă ea. Aici am găsit și o lampă cu ulei cu bec pe care nu am mai văzut-o până acum,” a spus profesorul Rafet Cavușoglu, coordonatorul lucrărilor de excavare.

Situl include rămășițe ale palatului regal al lui Sarduri

Cetatea a fost construită de regele urartian Sarduri II (r. 764–735 î.e.n.), iar astăzi este cunoscută drept Castelul Cavuștepe. În acest sit se găsesc rămășițe ale palatului regal al lui Sarduri, un templu, ziduri de fortificație și alte clădiri care serveau pe post de depozite sau ateliere.

Mormântul a fost descoperit în timpul săpăturilor necropolei cetății, unde anul trecut au fost dezgropate rămășițele unui copil purtând brățări cu cap de dragon. Mormântul conținea rămășițele scheletice ale unui bărbat și rămășițe ale animalelor. Dintre cei patru cai, doi dintre ei au cranii și maxilare complete.

Cercetătorii încă mai sapă în mormânt, iar oasele care vor mai fi găsite vor fi analizate în laborator.

Citește și:

În urmă cu 104 de ani avea loc cea mai mare bătălie de pe Frontul românesc din Primul Război Mondial: „Mărăşeşti fu mormântul iluziilor germane”

Soț și soție, îmbrățișați pentru eternitate. Mormânt unic descoperit de arheologi în China

„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase