Home » Istorie » O sabie pliată, descoperită în mormântul unui soldat care a slujit în armata imperială romană

O sabie pliată, descoperită în mormântul unui soldat care a slujit în armata imperială romană

O sabie pliată, descoperită în mormântul unui soldat care a slujit în armata imperială romană
Credit foto: Errikos Maniotis/ Aristotle University of Thessaloniki
Publicat: 20.05.2021

Arheologii din Grecia au descoperit o sabie de fier veche de 1.600 de ani care a fost pliată într-un sacrificiu ritual, înainte să fie așezată în mormântul unui soldat care a slujit în armata imperială romană.

Descoperirea sabiei pliate a fost „uimitoare”, pentru că soldatul a fost îngropat într-o biserică timpurie, însă sabia pliată făcea parte dintr-un ritual păgân cunoscut, a explicat Errikos Maniotis, cercetător și candidat la doctorat în cadrul departamentului de arheologie bizantină de la Universitatea Aristotel din Thessaloniki, Grecia.

Deși acest soldat, care era cel mai probabil un mercenar, ar fi „îmbrățișat traiul roman și religia creștină, nu își abandonase rădăcinile”, a precizat Maniotis.

GALERIE FOTO

Mormântul soldatului este cea mai recentă descoperire de la situl unei bazilici paleocreștine care datează din secolul V. Bazilica a fost descoperită în 2010, în timpul excavărilor desfășurate înaintea începerii unui proiect de construire a unei linii de metrou. Astfel, cercetătorii au denumit clădirea antică basilica Sintrivani, după stația de metrou Sintrivani. Stația este situată în nordul orașului Thessaloniki, care a fost o metropolă importantă pe vremea romanilor.

„Decedatul a fost un ofițer de rang înalt din armata romană”

Bazilica a fost construită pe un alt lăcaș de cult, o capelă din secolul IV, care ar putea fi cea mai veche biserică creștină din Thessaloniki, potrivit Live Science.

„De obicei, aceste tipuri de săbii erau folosite de forțele de cavalerie auxiliare ale armatei romane. Astfel, am putea spune că decedatul, luând în considerare și importanța locului mormântului, a fost un ofițer de rang înalt din armata romană”, a precizat Maniotis.

Arheologii încă trebuie să studieze individul. „Nu știm nimic despre profilul său, vârsta la care a murit, cauza decesului, posibile răni care ar fi fost produse în timpul bătăliilor la care a participat”, a adăugat Maniotis.

Un tratat le permitea triburilor germanice să lupte în cadrul armatei romane

Sabia pliată este un indiciu că soldatul era un „got romanizat sau provenea dintr-un alt trib Germanic care servea drept mercenar în armata romană imperială. Un tratat le permitea triburilor germanice să lupte în cadrul armatei romane ca mercenari, obținând bani, titluri și proprietăți. Însă, uneori acești mercenari se întorceau împotriva romanilor”, a mai spus Maniotis.

Arheologii au descoperit recent și monede antice la sit, astfel că au de gând să le folosească pentru a afla perioada în care a trăit soldatul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Soldatul finlandez care s-a salvat de ruși după ce a înghițit metamfetamina întregii trupe

Un tunel bombarbat în Primul Război Mondial, descoperit în Franța cu rămășițele a sute de soldați germani în el

Scheletul unui soldat medieval, descoperit pe fundul unui lac în Lituania. Marea surpriză care a urmat

Un milion de soldați japonezi încă sunt dispăruți după mai bine de șapte decenii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase