Home » Istorie » Legăturile cu dinastiile europene majore ale Regelui Mihai I al României

Legăturile cu dinastiile europene majore ale Regelui Mihai I al României

Publicat: 25.10.2021
Legăturile cu dinastiile europene majore ale Regelui Mihai I al României
Regele Mihai I al României, în dreapta Reginei Elisabeta a II-lea a Marii Britanii, la Jubileul de Diamant din 2012. Sursa foto: Profimedia

Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a fost stră-strănepotul Reginei Victoria și vărul de gradul al III-lea al Reginei Elisabeta a Marii Britanii, însă familia regală a României are legături de sânge și cu alte dinastii importante din Europa, inclusiv familia regală a Spaniei, Greciei și a Danemarcei.

Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai faimos monarh contemporan care are legături de sânge cu Regele Mihai al României, având în vedere că cei doi erau veri de gradul 3. Regele Mihai a stat în dreapta Reginei Elisabeta cu ocazia Jubileului de Diamant din 2012.

Povestea începe în urmă cu 140 de ani, atunci când prințesa Maria, fiica lui Alfred al Marii Britanii și Irlandei, prinț de Saxa-Coburg și Gotha și Duce de Edinburgh și a Ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei, s-a născut. Prințesa Maria a fost strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Aceasta a devenit Regina României după ce s-a căsătorit cu Ferdinand, prințul moștenitor al României, nepotul lui Carol I, primul rege al României. Regele Ferdinand și Regina Maria au condus România în timpul Primului Război Mondial și a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Casa Regală a României are legături puternice cu dinastii europene importante

Cei doi au avut un singur fiu, care a devenit mai târziu Regele Carol al II-lea. Regele Mihai I al României a fost fiul lui Carol al II-lea și nepotul Reginei Maria.

Nunta prințului Mihai cu prințesa Ana. Sursa foto: Profimedia

Casa Regală a României are legături de sânge și cu familia regală din Grecia, având în vedere că Regina Elena, mama lui Mihai, s-a născut principesă a Elenilor și de Danemarca la data de 3 mai 1896. Aceasta a fost fiica Regelui Constantin I al Greciei și a Reginei Sofia a Prusiei. De fapt, legătura puternică între familiile regale din România și Grecia a fost vizibilă din nou în vara anului 1948, atunci când Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon-Parma la Atena. Regele era în exil la acea vreme, după ce a fost forțat să abdice de la tronul României la sfârșitul anului 1947.

De asemenea, Casa Regală a României are legături puternice și cu cea a Spaniei. Regina Sofia a Spaniei a fost primul copil al Regelui Paul de Grecia, fratele Reginei Mamă Elena a României. Asta înseamnă că Regina Sofia a Spaniei a fost verișoara Regelui Mihai.

Cine este acum la conducerea Casei Regale a României?

Regina Ana, soția Regelui Mihai, a contribuit, de asemenea, la lista lungă de legături de sânge între familia regală a României și Casele Regale importante ale Europei, având în vedere că aceasta era fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei.

Regele Mihai I al României a murit la data de 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 ani, la peste un an de la moartea soției sale, Regina Ana. Fiica celor doi, Margareta, Principesă a României, este acum la conducerea Casei Regale a României, fiind Custodele Coroanei. Cu toate acestea, Casa Regală a României are momentan un statut simbolic, ținând cont de faptul că țara este o republică semiprezidențială, condusă de prim-ministru și președinte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Regina Ana şi Regele Mihai, istoria unei căsătorii interzise de comunişti

FOTO. Cât valorează ceasul de mână pe care l-a purtat Regele Mihai timp de zeci de ani – FOTO

Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată public. A fost acuzată de adulter și vrăjitorie

De ce regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu se sărbătoreşte niciodată de ziua ei?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase