O canoe remarcabilă de pe vremea mayașilor, în stare intactă, descoperită de arheologi

10 11. 2021, 19:20

De-a lungul coastei Peninsulei Yucatán din Mexic, o lume subacvatică ascunde bogății ale civilizației mayașe. În peșterile adânci și crovurile care populează acest peisaj antic și misterios, cercetătorii au făcut o descoperire remarcabilă.

La situl arheologic San Andrés din apropiere de oraș antic al mayașilor Chichen Itza, scafandrii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au găsit o canoe remarcabilă și bine păstrată, cu o vechime estimată de 1.000 de ani.

„În timp ce luam o pauză, am observat că la cinci metri sunt nivelul apei se vedea o siluetă întunecată”, a explicat arheologul Helena Barba Meinecke, directorul unității de arheologie (SAS) de la INAH.

Noua descoperire pare să fie unică datorită stării sale intacte

Investigațiile ulterioare au dezvăluit o structură din lemn, despre care scafandrii au realizat mai apoi că era o canoe incredibil de bine păstrată, cu o lungime de aproximativ 1,6 metri, potrivit Science Alert.

Credit foto: Oficina Península de Yucatán de la SAS-INAH

Canoea, care datează din perioada 830 – 950 e.n. (în conjuncție cu perioada Clasică din istoria mayașă, cu care este asociat cel mai mult Chichen Itza), va fi supusă mai multor analize pentru ca oamenii de știință să afle cum a fost folosită și ce fel de lemn a fost folosit pentru construirea sa.

Cercetătorii au mai spus că barca ar fi fost utilizată pentru ritualuri, timp în care ofrande ar fi fost aduse zeilor, sau ar fi fost folosită pentru a transporta apă din crovuri. De asemenea, noua descoperire pare să fie unică datorită stării sale intacte.

Expedițiile la San Andrés au mai dezvăluit și alte artefacte

„Aceasta este prima canoe de acest tip care este completă și atât de bine păstrată în zona maya”, au explicat cercetătorii.

Mai mult, expedițiile recente la San Andrés au mai dezvăluit și alte artefacte, inclusiv fragmente de ceramic, un cuțit ritualic, un monument stâncos numit stele, o pictură murală și rămășițe scheletice.

„Este clar că aici erau organizate ceremonii, așa cum o dovedesc și rămășițele de cărbune care indică expunerea la foc”, au adăugat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sute de situri antice ale mayașilor, ascunse sub Mexicul de azi, dezvăluie o influență misterioasă

Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal

Piramidă mayașă, construită din cenușa unui vulcan uriaș. Erupția lui a răcit planeta

Indicii despre prăbușirea civilizației mayașe, descoperite în excremente umane antice