Home » Istorie » Sute de situri antice ale mayașilor, ascunse sub Mexicul de azi, dezvăluie o influență misterioasă

Sute de situri antice ale mayașilor, ascunse sub Mexicul de azi, dezvăluie o influență misterioasă

Publicat: 28.10.2021
Sute de situri antice ale mayașilor, ascunse sub Mexicul de azi, dezvăluie o influență misterioasă
Credit foto: Takeshi Inomata

Nu le poți vedea de la suprafață, însă cu siguranță sunt acolo. Oamenii de știință au dezvăluit descoperirea a sute de situri ceremoniale antice, multe dintre care au aparținut civilizației Maya, ascunse sub ochii tuturor sub peisajul din sudul Mexicului zilelor noastre.

Cea mai mare dintre structuri, Aguada Fénix, a fost anunțată de arheologi anul trecut, și reprezintă cel mai vechi și mai mare monument al civilizației antice Maya. Însă, Aguada Fénix nu era singurul monument.

În cadrul unui nou studiu, o echipă internațională de cercetători condusă de antropologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona au anunțat identificarea a aproape 500 de complexe ceremoniale care nu datează doar de pe vremea mayașilor, ci și a altei civilizații mesoamericane care a avut un impact asupra terenului mai devreme, adică olmecii.

Sute de situri ceremoniale, mare parte dintre acestea nefiind cunoscute până acum

Cât despre descoperirea Aguada Fénix, siturile identificate în noua analiză (în total 478) au fost găsite în același mod, folosind tehnologia LIDAR, bazată pe un sistem ingenios de scanare cu lasere care detectează structuri arheologice tridimensionale îngropate sub vegetație și alte elemente.

În cazul de față, datele LIDAR erau deja disponibile publicului, prin amabilitatea Institutului Național de Statistică și Geografie din Mexic și acoperă o suprafață extinsă de 85.000 de kilometri pătrați (aproximativ 33.000 de mile pătrate).

După ce Inomata și echipa sa au analizat datele colectate, cercetătorii au identificat sute de situri ceremoniale împrăștiate prin statele mexicane Tabasco și Veracruz, mare parte dintre acestea nefiind cunoscute până acum.

Mare parte din noile descoperiri sunt mult mai mici decât Aguada Fénix, care acoperă peste 1.400 de metri în lungime, însă chiar și așa, dezvăluirea acestora pentru prima dată dezvăluie o influență misterioasă care nu a fost pe deplin apreciată până acum în structurile Maya.

Olmecii și mayașii au avut mai multe în comun decât s-a crezut

Potrivit cercetătorilor, un aspect nemaivăzut până acum în vechiul oraș al olmecilor San Lorenzo, cel mai vechi centru urban olmec, care datează din aproximativ 1150 î.Hr., poate fi văzut ca un element recurent în structurile ulterioare construite de mayași.

„Oamenii au crezut mereu că San Lorenzo este foarte unic și diferit de ceea ce a apărut mai târziu”, a precizat Inomata, potrivit Science Alert.

Unele dintre situri sunt orientate pentru a se alinia la răsăritul soarelui la anumite date din calendarele mesoamericane, astfel sugerând că ritualurile implicau concepte cosmologice legate de trecerea anotimpurilor.

Deși mai avem multe de înțeles despre semnificația, istoria și evoluția acestor situri, este clar că olmecii și mayașii au avut mai multe în comun decât s-a crezut, construindu-și literalmente societățile și orașele unele lângă altele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal

Piramidă mayașă, construită din cenușa unui vulcan uriaș. Erupția lui a răcit planeta

Conducătorii Maya au fost instalați în Sala Mare a Muzeului Metropolitan din New York

Indicii despre prăbușirea civilizației mayașe, descoperite în excremente umane antice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase