Home » Istorie » Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal

Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal

Un cartier mayaș conceput să semene cu Teotihuacan, descoperit la Tikal
Credit foto: Stephen Houston
Publicat: 01.10.2021

Arheologii care efectuează cercetări de teren cu ajutorul tehnologiei moderne în orașul Tikal, populat în trecut de mayași, au descoperit un cartier necunoscut până acum.

Tikal a fost unul dintre cele mai mari centre ale culturii Maya, situat în bazinul Petén din Guatemala de azi. La apogeul său, în perioada clasică (200 – 900 d.Hr.), orașul a dominat o mare parte din regiunea mayașă din punct de vedere politic, economic și militar.

Cu ajutorul scanărilor cu tehnologia LiDAR, arheologii au descoperit un cartier mayaș necunoscut, asemănător ca structură cu Teotihuacan, cel mai mare și mai puternic oraș din vechea America.

Stephen Houston, profesor de antropologie la Universitatea Brown, a spus:

Ceea ce am considerat că sunt dealuri naturale, s-a dovedit de fapt ceva modificat și în conformitate cu forma cetății – zona care posibil că era palatul imperial din Teotihuacan. Indiferent cine a construit această replică la scară mai mică și care a fost motivul, arată fără îndoială că a existat un nivel de interacțiune diferit între Tikal și Teotihuacan decât se credea anterior”.

După schimburi comerciale intense, Teotihuacan a cucerit Tikal

De zeci de ani, arheologii au știut că cele două orașe au fost în contact și au avut deseori schimburi comerciale înainte ca Teotihuacan să cucerească Tikal, în jurul anului 378. Există dovezi arheologice că elitele mayașe locuiau în Teotihuacan, dar și ale schimburilor de ritualuri culturale și funerare între cele două orașe, potrivit Heritage Daily.

Descoperirile cu tehnica LiDAR și excavările demonstrează că Teotihuacan a făcut mai mult decât comerț și a influențat cultural orașul mai mic Tikal, înainte de a-l cuceri.

„Complexul arhitectural pe care l-am găsit pare să fi fost construit pentru oamenii din Teotihuacan sau pentru cei aflați sub controlul lor”, a spus Houston.

Este posibil să fi fos un fel de complex de ambasadă. Atunci când combinăm cercetările anterioare cu ultimele noastre descoperiri, sugerează ceva mai greu, cum ar fi ocupația sau supravegherea. Cel puțin arată o încercare de a implanta o parte a planului unui oraș străin în Tikal”.

Structurile au fost proiectate după cetatea Teotihuacan, dar la o scară mai mică, cu un complex adiacent de clădiri rezidențiale în care cercetătorii au descoperit părți de proiectile realizate din silex, un material utilizat în mod obișnuit de mayași, și obsidian verde, un material folosit de locuitorii din Teotihuacan.

„Săpăturile din mijlocul cetății Teotihuacan au scos la iveală înmormântările multor indivizi îmbrăcați în războinici, care par să fi fost sacrificați și așezați în gropi comune”, a precizat Houston.

După acest cartier mayaș, arheologii speră să descopere mai multe dovezi în zonă pentru a înțelege prezența Teotihuacanului în Tikal, dar și modul în care puterea imperială a schimbat peisajul cultural și politic din Mesoamerica.

Vă recomandăm să citiți și:

Top 10 capodopere arhitecturale ale mayașilor

Mayașii fumau gălbenele pentru a face tutunul mai plăcut, susține un studiu

Descoperirea unei nave, prima dovadă materială a traficului cu sclavi mayași

O ”peşteră ritualică” a mayaşilor, neatinsă de 1.000 de ani, conţine o comoară arheologică uimitoare – FOTO

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase