Izopodul gigantic ce trăiește în craterul asteroidului care a ucis dinozaurii

13 08. 2022, 19:00

Craterul Chicxulub, din Peninsula Yucatán din Mexic, este asociat în mare parte cu sfârșitul dinozaurilor. Acest crater de impact lat de aproape 10 kilometri este locul în care asteroidul care a distrus Ankylosaurus, T-rex, Triceratops și mulți alți dinozauri s-a ciocnit de Pământ acum 66 de milioane de ani. Iar în gaura gigantică de pe fundul oceanului, aflată la aproximativ 2.500 de metri sub Golful Mexic, există viață: izopodul gigantic.

Cercetătorii au descoperit în celebrul crater subacvatic o nouă specie din izopodul gigantic și misterios de adâncime Bathonymus. Numite Bathonymus yucatanensis, sau pe scurt B. yucatanensis, aceste crustacee locuiesc în cea mai adâncă parte a oceanului, numită zona bentonică.

Nevertebratele lungi de 25 de centimetri sunt strâns înrudite cu diferite specii de păduchi de lemn obișnuiți găsite pe uscat și înrudite de departe cu creveții și homarii. Oamenii de știință cred că există aproximativ 10.000 de specii diferite de izopode, aproximativ jumătate dintre ele trăind în ocean, scrie Popular Science.

Izopodul gigantic din craterul Chicxulub

O echipă formată din cercetători taiwanezi, japonezi și australieni a descoperit specia în craterul de pe coasta de est a Mexicului, în 2017. Descoperirile lor, publicate acum în Journal of Natural History , dezvăluie că B. yucatanensis este destul de mare după standardele izopodelor, având 14 picioare și măsurând de aproximativ 25 de ori mai mult decât un păduche de lemn mediu.

Dimensiunea sa este un exemplu de ceea ce oamenii de știință au numit gigantism de adâncime, când creaturile care locuiesc mai aproape de fundul oceanului tind să devină mai mari decât rudele lor terestre.

Aceste creaturi sunt inofensive pentru oameni

Deși pot părea înfricoșătoare, aceste creaturi târâtoare sunt complet inofensive pentru oameni. B. yucatanensis are o cochilie de culoare galben-crem care îl face să iasă mai mult în evidență față de celelalte specii similare din regiune. Este a treia specie de Bathonymus găsită în apropiere de Yucatán: B. giganteus a fost descoperită în 1879, iar B. maxeyorum a fost descrisă în 2016.

„În comparație cu B. giganteus, B. yucatanensis are proporții corporale mai subțiri și această specie are o lungime totală mai mică”, au remarcat autorii lucrării. În plus, specimenul recent descoperit are un corp mai zvelt și membre toracice, potrivit noii lucrări.

Izopodul gigantic este studiat departe de casa lui, în Acvariul Enoshima din Japonia, dar continuă să îi inspire pe iubitorii de izopode din întreaga lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum sunt afectați tigrii pe cale de dispariție de drumuri și căi ferate?

„Râmele nebune”, care sar până la 30 cm înălțime, au invadat un stat american

Pierdut sau dispărut? Un studiu arată că existența a peste 500 de specii de animale rămâne incertă

Delfinii își tratează problemele pielii folosind corali. Cercetătorii, surprinși de ultimele descoperiri