Home » Istorie » De ce avea T. Rex brațe mici? Descoperirea unui nou dinozaur gigantic ar putea desluși misterul

De ce avea T. Rex brațe mici? Descoperirea unui nou dinozaur gigantic ar putea desluși misterul

Publicat: 09.07.2022

O echipă condusă de Peter Makovicky, cercetător la Universitatea din Minnesota Twin Cities, și de colegii argentinieni Juan Canale și Sebastian Apesteguía a descoperit un nou dinozaur uriaș, mâncător de carne, denumit Meraxes gigas.

Noul dinozaur oferă indicii despre evoluția și biologia dinozaurilor precum Carcharodontosaurus și Tyrannosaurus rex – mai exact, de ce aceste animale aveau cranii atât de mari și brațe atât de mici. Studiul este publicat în Current Biology.

Cercetătorii au descoperit inițial Meraxes în Patagonia în 2012 și au petrecut ultimii ani extragând, pregătind și analizând specimenul. Dinozaurul face parte din familia Carcharodontosauridae, un grup de teropode carnivore gigantice care include și Giganotosaurus, unul dintre cei mai mari dinozauri carnivori cunoscuți.

Cercetătorii au recuperat Meraxes din roci vechi de aproximativ 90-95 de milioane de ani, alături de alți dinozauri, inclusiv câteva exemplare de sauropode cu gât lung.

Ce indicii oferă descoperirea unui nou dinozaur?

Meraxes se numără printre cele mai complete schelete de carcarodontosauride pe care paleontologii le-au găsit până acum în emisfera sudică și include aproape în întregime craniul animalului, șoldurile, precum și brațele și picioarele stângi și drepte.

„Ceea ce este interesant este că am descoperit că planul corpului este surprinzător de asemănător cu cel al tiranozaurilor precum T. rex”, a declarat Peter Makovicky, unul dintre autorii principali ai studiului și profesor în cadrul Școlii de Științe ale Pământului și Mediului N.H. Winchell a Universității din Minnesota.

„Dar, nu sunt în mod special strâns înrudite cu T. rex. Ei provin din ramuri foarte diferite ale arborelui genealogic al dinozaurilor carnivori. Așadar, această nouă descoperire ne-a permis să avem un răspuns la întrebarea de ce acești dinozauri carnivori devin atât de mari și au aceste brațe mici?”.

„Descoperirea ne oferă o oportunitate extraordinară de a învăța despre sistematica, paleobiologia și adevărata lor dimensiune ca niciodată până acum”, a declarat Sebastian Apesteguía, co-autor al studiului și cercetător la Universitatea Maimónides din Argentina.

„Avem dovezi că Meraxes evolua rapid, dar nu știm de ce au dispărut”

Cu ajutorul datelor statistice pe care Meraxes le-a furnizat, cercetătorii au descoperit că dinozaurii mari au crescut în moduri similare. Pe măsură ce au evoluat, craniile lor au devenit mai mari, iar brațele lor s-au scurtat progresiv. Posibilele utilizări ale membrelor anterioare mici la T. rex și la alți dinozauri carnivori mari au fost subiectul a numeroase speculații și dezbateri.

„Ceea ce sugerăm noi este că există o abordare diferită a acestui aspect”, a spus Makovicky. „Nu ar trebui să ne îngrijorăm atât de mult cu privire la scopul pentru care sunt folosite brațele, deoarece brațele sunt de fapt reduse ca o consecință a faptului că, de fapt, craniile lor au devenit masive. Indiferent la ce ar fi putut sau nu să fie folosite brațele, acestea capătă o funcție secundară, deoarece craniul este optimizat pentru a face față unor prăzi mai mari”.

„ Avem dovezi că Meraxes și rudele sale evoluau destul de rapid și totuși, în câteva milioane de ani de existență, au dispărut, iar noi nu știm de ce. Este una dintre acele descoperiri în care răspunzi la unele întrebări, dar care generează și mai mule pentru viitor”, a explicat Juan Canale, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Națională din Río Negro, potrivit EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dinozaurii au pus stăpânire pe Pământ pe frig, arată un studiu extraordinar

Un ou fosilizat în interiorul altui ou fosilizat, o premieră pentru dinozauri și reptile

Un dinozaur „cu față de bulldog” descoperit recent era ca un T. Rex pe steroizi

Un studiu pune la îndoială ipoteza schimbărilor climatice din timpul primilor dinozauri din Argentina

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase