O fosilă ar putea fi cea mai mare broască țestoasă marină care a trăit vreodată pe Terra

26 11. 2022, 15:00

O specie străveche de broască țestoasă, descoperită în Spania, ar fi fost cea mai mare broască țestoasă marină care a existat vreodată, sugerează o nouă lucrare publicată în Scientific Reports. Cu o lungime a corpului estimată la 3,74 de metri, aceasta reprezintă cea mai mare broască țestoasă care găsită în Europa până acum.

Cele mai mari broaște țestoase marine cunoscute, cum ar fi genul dispărut Archelon, care ajungeau la o lungime de 4,6 metri și cântărea până la 3,2 tone, au trăit în mările din jurul continentului nord-american spre sfârșitul perioadei cretacice, conform Phys.org.

În schimb, nicio broască țestoasă marină europeană cunoscută – dispărută sau în viață – nu a depășit 1,5 metri lungime de carapace.

O lungime impresionantă, nemaiîntâlnită la broaștele țestoase

Àngel H. Luján, Albert Sellés și colegii lor descriu în noul studiu rămășițele unui nou specimen de broască țestoasă marină – pe care îl numesc Leviathanochelys aenigmatica – descoperit în localitatea Cal Torrades, în nord-estul Spaniei. Acesta părea aproape la fel de mare ca Archelon. Rămășițele, care au fost excavate între 2016 și 2021, constau dintr-un pelvis fragmentat, dar aproape complet și părți din carapacea superioară și datează din epoca Campanian, între 83,6 și 72,1 milioane de ani în urmă.

Specimenul are o proeminență osoasă distinctă care iese în față din partea anterioară a pelvisului. Această caracteristică diferă față de alte broaște țestoase marine și indică că specia în cauză reprezintă un grup străvechi. Această protuberanță poate fi legată de sistemul respirator, sugerează autorii.

Gigantismul țestoaselor marine, dezvoltat independent de la o specie la alta

Pornind de la mărimea pelvisului, autorii calculează că specia Leviathanochelys ar fi putut ajunge la o lungime a corpului de până la 3,74 metri. Ei estimează că lățimea maximă a pelvisului broaștei țestoase era de 88,9 centimetri, ceea ce este puțin mai mare decât cele mai mari estimări pentru cel mai cunoscut specimen Archelon (81,0 cm lățime). Lungimea pelvisului din față în spate a fost estimată la 39,5 cm, ușor mai mică decât cea a lui Archelon.

Lungimea estimată de către specialiști face ca specimenul Leviathanochelys să fie cel mai mare descoperit în Europa sau găsit vreodată în întreaga lume.

Potrivit autorilor, aceste descoperiri indică faptul că gigantismul la țestoasele marine s-a dezvoltat în mod independent în diferite specii, atât în America de Nord, cât și în Europa.

Vă mai recomandăm și: 

Peste 1,1 milioane de țestoase marine braconate în ultimele decenii, arată un studiu

Poluarea cu plastic, capcană evolutivă pentru țestoasele marine

Cea mai mare colonie de țestoase verzi din lume este aproape dublă față de cum se credea. Imagini spectaculoase

De ce au ţestoasele carapace? Descoperirea unui băiat de opt ani oferă răspunsul