Home » Știință » Astronomii au detectat cel mai mare asteroid potențial periculos din ultimii ani

Astronomii au detectat cel mai mare asteroid potențial periculos din ultimii ani

Astronomii au detectat cel mai mare asteroid potențial periculos din ultimii ani
Credit foto: DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva/Spaceengine
Publicat: 03.11.2022

Observațiile efectuate cu ajutorul camerei Dark Energy Camera, fabricată de Departamentul de Energie al SUA, la Observatorul Interamerican Cerro Tololo din Chile, un program al NOIRLab al NSF, au permis astronomilor să detecteze trei asteroizi apropiați de Pământ (NEA) care se ascund în strălucirea Soarelui.

Acești NEA fac parte dintr-o populație evazivă care se ascunde în interiorul orbitelor Pământului și ale lui Venus. Unul dintre asteroizi este cel mai mare obiect potențial periculos pentru Pământ descoperit în ultimii opt ani.

O echipă internațională care utilizează camera pentru energie întunecată (DECam) montată pe telescopul de 4 metri Víctor M. Blanco de la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile, un program al NOIRLab al NSF, a descoperit trei noi asteroizi apropiați de Pământ (NEA) care se ascund în interiorul Sistemului Solar, regiunea din interiorul orbitelor Pământului și Venus. Aceasta este o regiune notorie pentru observații, deoarece vânătorii de asteroizi trebuie să se lupte cu strălucirea Soarelui.

Cu toate acestea, profitând de condițiile de observare scurte, dar favorabile, din timpul crepusculului, astronomii au găsit un trio evaziv de NEA. Unul dintre ei este un asteroid cu o lățime de 1,5 kilometri, numit 2022 AP7, care are o orbită ce l-ar putea plasa într-o zi în calea Pământului.

Descoperirile au fost publicate în The Astronomical Journal.

Unde se ascund „ucigașii de planete”?

Ceilalți asteroizi, numiți 2021 LJ4 și 2021 PH27, au orbite care rămân în siguranță complet în interiorul orbitei Pământului. De asemenea, de un interes deosebit pentru astronomi și astrofizicieni, 2021 PH27 este cel mai apropiat asteroid cunoscut de Soare. Ca atare, are cele mai mari efecte de relativitate generală dintre toate obiectele din Sistemul nostru Solar și, în timpul orbitei sale, suprafața sa devine suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.

„Sondajul nostru crepuscular cercetează zona din interiorul orbitei Pământului și a lui Venus în căutarea asteroizilor”, a declarat Scott S. Sheppard, astronom la Laboratorul Pământului și al Planetelor din cadrul Carnegie Institution for Science și autorul principal al articolului care descrie această lucrare.

„Până acum am găsit doi asteroizi mari din apropierea Pământului care au un diametru de aproximativ 1 kilometru, o dimensiune pe care o numim ucigaș de planete.”

Astronomii au la dispoziție doar două ferestre scurte de 10 minute în fiecare noapte pentru a cerceta această zonă și trebuie să se confrunte cu un cer de fundal luminos rezultat din strălucirea Soarelui. În plus, astfel de observații se fac foarte aproape de orizont, ceea ce înseamnă că astronomii trebuie să observe printr-un strat gros de atmosferă terestră, care le poate estompa și distorsiona observațiile.

Astronomii vânează asteroizi în interiorul orbitei Pământului

Descoperirea acestor trei noi asteroizi, în ciuda acestor provocări, a fost posibilă datorită capacităților unice de observare ale DECam. Acest instrument de ultimă generație este unul dintre cele mai performante aparate de captare a imaginilor CCD cu câmp larg din lume, oferind astronomilor posibilitatea de a capta suprafețe mari de cer cu o mare sensibilitate.

Astronomii se referă la observații ca fiind ,,profunde” dacă acestea captează obiecte slabe. Atunci când se vânează asteroizi în interiorul orbitei Pământului, capacitatea de a capta atât observații de adâncime, cât și de câmp larg este indispensabilă.

Pe lângă detectarea asteroizilor care ar putea reprezenta o amenințare potențială pentru Pământ, această cercetare reprezintă un pas important pentru înțelegerea distribuției corpurilor mici în Sistemul nostru Solar.

Asteroizii care se află mai departe de Soare decât Pământul sunt cel mai ușor de detectat. Din acest motiv, acești asteroizi mai îndepărtați tind să domine modelele teoretice actuale ale populației de asteroizi, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un asteroid „de coșmar” va trece prin orbita Pământului de Halloween

NASA a confirmat că DART a modificat cu succes orbita asteroidului Dimorphos. „Este un moment de cumpănă pentru apărarea planetară”

Ce a lăsat în urmă asteroidul lovit de nava spațială DART?

Izopodul gigantic ce trăiește în craterul asteroidului care a ucis dinozaurii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase