Home » Istorie » Găurile lăsate de bilele de muschetă ar putea rescrie istoria Războiului Civil Englez

Găurile lăsate de bilele de muschetă ar putea rescrie istoria Războiului Civil Englez

Publicat: 30.01.2023

Arheologii au descoperit ruinele unei porți medievale pline de găurile lăsate de bilele de muschetă; acestea ar putea fi dovada primei ciocniri din Războiul Civil Englez, una care nu apare în documentele istorice.

Situl din Coleshill, Warwickshire, este în curs de excavare deoarece se află pe traseul noii linii feroviare de mare viteză HS2.

Acum este pășune, dar acolo s-a aflat cândva un conac medieval, Coleshill Hall. A fost construit în secolul al XIV-lea și extins în jurul anului 1600 cu o grădină formală grandioasă, ale cărei rămășițe au fost descoperite de echipa HS2 anul trecut.

Poarta era încă în picioare în 1628, a fost înregistrată într-un inventar al casei, dar a fost demolată până la sfârșitul secolului al XVII-lea pentru a face loc unui nou conac, scrie The History Blog.

Găurile lăsate de bilele de muschetă arată începutul Războiului Civil Englez

Săpătura a scos la iveală rămășițele de la parterul porții fortificate. Realizată din blocuri masive de gresie, poarta prezenta o clădire monumentală flancată de două turnuri octogonale masive. Conacul era înconjurat de un șanț defensiv. Un pod mobil se deschidea pentru a permite accesul persoanelor autorizate peste șanț.

Găurile lăsate de bilele de muschetă marchează pereții din față; sunt 200 la număr și arată un baraj de focuri. Peste 40 de bile de muschete au fost recuperate din fostul șanț din jurul porții.

Războiul civil englez a început în august 1642. Conflictul a fost între Regaliști, care i-au fost loiali regelui Carol I, și Parlamentari, cunoscuți ca Roundheads. Prima bătălie înregistrată a Războiului Civil, Bătălia de la Curdworth Bridge, a avut loc în 1642 și a fost la mică distanță de Coleshill Manor.

Ce rol a avut conacul în Războiul Civil Englez?

Conacul era în mâinile regalistului Simon Digby, pe măsură ce se apropia războiul civil, după ce proprietatea a fost transferată în numele lui după executarea fostului său proprietar, Simon De Montford, pentru trădare.

Conacul Coleshill, aflat lângă un pod peste râul Cole, ar fi fost o poziție strategică pe care Roundheads ar fi vrut să o controleze. Experții cred că Roundheads ar fi trecut aproape de Conac în drum spre luptă. Este cu totul plauzibil că a avut loc o încăierare pe drumul către Podul Curdworth, mai ales având în vedere legătura puternică regalistă a Conacului.

Înregistrările istorice ale Războiului Civil sunt limitate la bătălii majore celebre, astfel încât detaliile exacte ale evenimentelor nu vor fi niciodată cunoscute, dar aceste semne expuse ca parte a programului de arheologie al HS2 oferă o privire rară a impactului războiului asupra vieții celor care nu au fost menționați în cărțile de istorie.

Vă recomandăm să citiți și:

Unul dintre cele mai bine păzite secrete înainte de 1989: data reală a naşterii lui Nicolae Ceauşescu – FOTO

Sfaturi de frumusețe pentru femeile din 1939. „Nu vă faceți genele țepene”

Cum şi-a găsit „naşul” Al Capone, cel mai mare gangster al Americii

Românii care luptau în Legiunea Străină în perioada interbelică. Ce îi motiva?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase