Home » Istorie » Test de cultură generală. Care a fost ultima bătălie a lui Napoleon?

Test de cultură generală. Care a fost ultima bătălie a lui Napoleon?

Test de cultură generală. Care a fost ultima bătălie a lui Napoleon?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.12.2022

La 18 iunie 1815, Napoleon Bonaparte a suferit o înfrângere militară zdrobitoare pe câmpurile din apropierea satului belgian Waterloo, la aproximativ 14 kilometri sud de Bruxelles.

Înfrângerea lui Napoleon a pus capăt celor 23 de ani de războaie recurente între Franța și celelalte puteri ale Europei. Bătălia s-a dat între forțele lui Napoleon, care includeau 72.000 de soldați, și o armată aliată combinată de 113.000 de soldați britanici, olandezi, belgieni și prusaci.

O ploaie torențială în seara dinaintea bătăliei l-a forțat pe Napoleon să își amâne atacul. Întârzierea l-a costat bătălia. Cu doar trei luni înainte, Napoleon se strecurase din închisoarea sa de pe insula Elba, în largul coastei vestice a Italiei.

Când s-a întors în Franța, soldații săi veterani au venit în număr mare să i se alăture. S-a grăbit spre nord, sperând să-și învingă dușmanii înainte ca aceștia să se unească împotriva sa.

Înfrângerea lui Napoleon a pus capăt celor 23 de ani de războaie

Planul lui Napoleon era să se interpună între britanici și olandezi, care erau grupați lângă Bruxelles, și prusaci, care se aflau la est de drumul de la Charleroi la Bruxelles.

La 16 iunie, mareșalul francez Michel Ney i-a angajat pe britanici la Quatre Bras, în timp ce Napoleon i-a zdrobit – așa cum credea el – pe prusacii mareșalului Gebhard L. von Blücher la Ligny. După aceste bătălii, Napoleon i-a ordonat mareșalului Emmanuel de Grouchy să îi urmeze pe prusaci, iar Napoleon și-a îndreptat atenția către britanici.

Cu toate acestea, Blücher a mărșăluit spre nord pentru a-l ajuta pe ducele de Wellington, comandantul britanic, în timp ce Grouchy a pierdut timp prețios căutându-i pe prusaci la est de Ligny.

În acest moment, planurile lui Napoleon au început să se destrame. Esența strategiei sale inițiale era surpriza. Bătălia de la Ligny a fost nedecisivă deoarece mareșalul Ney nu a reușit să trimită întăriri care ar fi putut zdrobi armata prusacă.

Care a fost planul lui Napoleon?

Apoi, Napoleon a făcut presupunerea falsă că Blücher se va retrage spre nord-est în loc să se îndrepte spre nord-vest pentru a se uni cu Wellington. În cele din urmă, elementul surpriză a fost complet pierdut atunci când Napoleon a irosit noaptea de 16 iunie și dimineața zilei de 17 iunie fără să dea bătălia. În momentul în care a început, Wellington era pregătit pentru el.

Între timp, britanicii s-au retras de la Quatre Bras până în satul Waterloo. Napoleon i-a ajuns din urmă la sfârșitul zilei de 17 iunie.

Din cauza ploii abundente din acea noapte, nu a putut ataca decât în dimineața următoare. Artileria sa nu s-a putut mișca până când terenul nu s-a uscat. A amânat atacul până la ora 11:00 dimineața.

Bătălia care a urmat a făcut ravagii timp de zece ore. Napoleon și-a aruncat în mod repetat cavaleria împotriva infanteriei britanice care mânuia baioneta.

Napoleon a semnat a doua sa abdicare la Paris

În timpul unui atac furios al cavaleriei, francezii au trecut peste toată artileria britanică. Dacă tunurile ar fi fost distruse sau cel puțin făcute inutilizabile în acel moment, cavaleria franceză ar fi putut câștiga bătălia. Pentru o vreme, se părea că rândurile britanice vor ceda sub asalt.

Wellington aștepta cu nerăbdare ajutorul promis de prusaci. În cele din urmă, la sfârșitul după-amiezii, Blücher și oamenii săi au sosit. Cele câteva ore de întârziere de dimineață au fost decisive.

Francezii au dat un ultim atac disperat, dar au fost învinși încet. Până la ora 21:00, înfrângerea francezilor s-a transformat într-o debandadă. Napoleon a pierdut 25.000 de oameni uciși și răniți și 9.000 capturați. Pierderile lui Wellington au fost de 15.000, iar cele ale lui Blücher de aproximativ 8.000, scrie Britannica.

La 22 iunie 1815, la patru zile după bătălia de la Waterloo, Napoleon a semnat a doua sa abdicare la Paris, Franța. Acest lucru a pus capăt pentru totdeauna domniei sale în Franța.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Napoleon Bonaparte: „Victoria aparține celor ce perseverează”

Începutul sfârşitului: Ziua în care Napoleon îşi începea exilul

Nasturii de cositor și retragerea armatei lui Napoleon din Rusia

A fost Napoleon scund?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase