Șase sicrie egiptene antice, sigilate timp de mii de ani, au fost deschise

24 04. 2023, 15:00

Timp de mii de ani, șase sicrie egiptene străvechi au fost sigilate, conținutul lor rămânând necunoscut. Acum, oamenii de știință au folosit tehnologia, astfel încât să poată privi în interiorul sicrielor, adăpostite acum la Muzeul Britanic din Londra, pentru prima dată de la îngroparea lor. Sicriele au dezvăluit rămășițele mumificate ale mai multor animale, inclusiv un craniu complet de șopârlă.

Sicriele, care au o lungime de aproximativ 50 până la 300 de milimetri și datează din perioada 664 î.Hr. și 250 î.Hr., au fost dezgropate în orașele antice Naukratis și Tell el-Yehudiyeh în 1885. Acestea au fost construite folosind compuși de cupru și prezintă pe exterior figuri de șopârle, anghile și cobre.

Proveniența a două dintre sicrie este necunoscută, conform Live Science.

Una dintre cutii este acoperită cu o creatură cu cap uman, jumătate anghilă, jumătate cobră și care poartă o coroană ce poate fi asociat cu Atum, un zeu primordial egiptean antic. Imaginile ornamentale fac aluzie la conținutul cutiilor, care a fost dezvăluit într-un studiu publicat în revista Scientific Reports.

Fragmente de oase de animale înfășurate în pânză

Deoarece sicriele erau construite din metal, oamenii de știință au folosit o metodă numită tomografie cu neutroni – o tehnologie noninvazivă care, spre deosebire de razele X, nu este afectată de metal – pentru a privi în interiorul sicrielor pentru prima dată de la îngroparea acestora.

În interiorul unui sicriu, scanările au dezvăluit craniul complet intact al unei șopârle, a cărei specie se găsește și în prezent în Africa de Nord. Alte două sicrie conțineau fragmente de oase de animale înfășurate în pânză, probabil de in, conform unui comunicat.

„În timp ce înmormântările animalelor erau un lucru obișnuit în Egiptul Antic, este destul de rar să avem sicrie care să fie încă sigilate. Deoarece aceste cutii sunt făcute din metal, este foarte dificil să te uiți prin ele cu raze X, așa că ceea ce am reușit să facem cu acest studiu a fost să ne uităm în interiorul unui mic grup de sicrie folosind neutroni. Este pentru prima dată când am reușit să confirmăm pentru aceste obiecte de la Muzeul Britanic că în interiorul lor se află de fapt rămășițe de animale”, a declarat autorul principal, Daniel O’Flynn, cercetător în domeniul imagisticii cu raze X la British Museum.

Rolul plumbului ca material magic

Pe lângă oase, oamenii de știință au descoperit și plumb în trei dintre sicrie.

„Am găsit o cantitate destul de mare de plumb în trei dintre cutii. Nu suntem pe deplin siguri de scopurile sale. Ar fi putut fi ceva pur practic. Dar o altă interpretare este că ar fi putut fi inclus datorită statutul său în Egiptul Antic, ca material magic, iar noi știm  din cercetările anterioare că plumbul era folosit în protecția rămășițelor mumificate, precum și în farmece de dragoste și blesteme”, a spus O’Flynn.

Studiul nu a fost concludent cu privire posibilitatea ca animalele să fi fost sacrificate.

Vă mai recomandăm și: 

Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici

Materialul macabru din care au fost făcute pandantive găsite în morminte din epoca de piatră

Arheologii au descoperit o groapă comună preistorică, plină cu schelete decapitate

Cele mai vechi schelete de liliac găsite vreodată aparțin unei specii nemaivăzute