Home » Istorie » Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici

Capete de crocodil au fost găsite în mormintele nobililor egipteni antici

Publicat: 02.01.2023

Arheologii polonezi care efectuează săpături în Necropola de la Teba au găsit capete de crocodil în mormintele a doi nobili egipteni.

Necropola de la Teba este o regiune de pe malul de vest al Nilului, aflată vizavi de Teba (Luxor), în Egiptul de Sus. A fost folosită pentru înmormântări rituale într-o mare parte din perioada faraonică, în special în timpul Regatului Nou.

Arheologii de la Centrul de Arheologie Mediteraneană de la Universitatea din Varșovia făceau săpături la Necropola din el-Asassif, chiar la vest de drumul care duce la Templul Mortuar al lui Hatshepsut, relatează Heritage Daily.

Capete de crocodil care fuseseră ignorate de cercetările anterioare

Echipa studiază din 2013 două morminte din necropolă, unul aparținând lui „Cheti”, un oficial important din timpul domniei faraonului Nebhepetra Mentuhotep al II-lea (a domnit între 2055-2002 î.Hr.), iar al doilea aparținându-i unui anonim, dar membru cu statut înalt care a servit la curtea regală.

În cele două morminte la un loc, arheologii au descoperit recent nouă capete de crocodil învelite în țesături, cărora nu li s-a făcut nici un fel de mumificare și nici un tratament special pentru conservare.

Craniile îi aparțineau speciei Crocodylus niloticus, un crocodilian mare originar din habitatele de apă dulce din Africa. Doar fragmente de craniu și mandibule au supraviețuit, probabil din cauza săpăturilor anterioare din urmă cu un secol ale lui Herbert Winlock, de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, deoarece cercetătorii vremii au acordat foarte puțină atenție rămășițelor de animale și le-au aruncat într-o grămadă.

Ce simbolizau aceste capete?

În Egiptul Antic, crocodilii erau obiecte de cult ce îl înfățișau pe zeul Sobek. Sobek este asociat cu crocodilul de Nil (crocodilul din Africa de Vest) și este reprezentat fie într-o formă crocodiliană, fie drept un om cu cap de crocodil.

Sobek a fost asociat și cu puterea faraonică, fertilitatea și priceperea militară, dar a servit în plus drept o zeitate protectoare cu calități apotropaice, invocată în special pentru protecție împotriva pericolelor prezentate de Nil.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai veche dovadă privind gătirea alimentelor de către oameni a fost descoperită în Israel

Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?

Unele dintre cele mai vechi semne de viață de pe Pământ, descoperite în Australia

Sute de mumii și piramida unei regine necunoscute, dezgropate lângă mormântul lui Tutankhamon

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase